В Истанбул се провеждат днес повторо избори за кмет. Общо

...
В Истанбул се провеждат днес повторо избори за кмет. Общо
Коментари Харесай

10 милиона избират кмет на Истанбул

В Истанбул се организират през днешния ден повторо избори за кмет. Общо 10 560 963 души ще могат да упражнят правото си на глас и да избират сред претендента на ръководещата партия – Бинали Йълдъръм и кандидата на опозицията – Екрем Имамоглу. Ще бъдат разкрити 31 124 изборни секции. Гласуването ще стартира в 8 ч. сутринта и ще завърши в 17 ч., разгласи Висшата изборна комисия (ВИК) на Турция.

Вотът ще се състои близо три месеца след локалните избори на 31 март, извоювани в Истанбул от Екрем Имамоглу от главната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП). Той победи с доста дребна разлика претендента на ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) Бинали Йълдъръм, който е някогашен министър председател и непосредствен помощник на президента Реджеп Тайип Ердоган.

След седмици на възражения от страна на ръководещата партия за резултатите от вота в Истанбул, Висшата изборна комисия анулира изборите за кмет и насрочи повтаряне на 23 юни.

Изборите в Истанбул се преглеждат като тест за известността на президента Ердоган на фона на икономическия спад, увеличаващата се безработица и високите цени на храните.

Вотът е от огромно значение за Турция, защото градът с население от над 15 милиона души, ситуиран на два континента, е финансовият, търговски и културен център на страната. Около 30 % от брутния вътрешен артикул на Турция се създава в Истанбул, а бюджетът на огромната истанбулска община възлиза на към 8,8 милиарда $.

В изборите вземат участие общо 21 претенденти, само че конкуренцията на процедура е сред Бинали Йълдъръм, претендент на ръководещата ПСР и считан за най-верния асистент на президента Ердоган, и опозиционния претендент Екрем Имамоглу. Освен тях за кметския пост ще се състезават Неждет Гьокчънар, претендент на Партията на щастието, Мустафа Илкер Юджел, претендент на Отечествената партия, и 17 самостоятелни претенденти.

Според няколко социологически организации Екрем Имамоглу води пред претендента на ръководещите Бинали Йълдъръм.

Според прогнозите на Агенция Аврасия, позната с това, че предвижда с най-голяма акуратност резултатите от локалните избори в Истанбул на 31 март, гласовете за Екрем Имамоглу ще скочат до 53 на 100. Подкрепата за  Бинали Йълдъръм ще бъде към 46,3 %. Това значи, че претендентът на опозиционната партия има възможност да завоюва вота с разлика от 6,7 пункта, което ще е много повече от вота напролет, когато разликата беше под 1% - към 14 000 гласа. Близки до тези резултати огласиха преди дни други две социолагически организации - Конда и Метропол. Точно противоположен резултат предвижда друга организация - О Ре Дже (ORC), чиито резултати огласиха проправителствените вестници. Агенцията вещае победа Йълдъръм с към 2%.

На изборите на 31 март 1,7 милиона гласоподаватели не упражниха правото си на глас и в този момент и двата противникови лагера разчитат на поддръжка от тях. Ключова роля за резултата ще имат и гласовете на кюрдските гласоподаватели. На предходните избори прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН) не издигна претендент в Истанбул, което оказа помощ на опозиционния претендент Екрем Имамоглу. Преди няколко дни съпредседателят на ДПН Селяхаттин Демирташ, който се намира в пандиза, прикани симпатизантите на партията да гласоподават за Екрем Имамоглу.

Лидерът на неразрешената за тероризъм Кюрдска работническа партия (ПКК) Абдуллах Йоджалан, който излежава доживотна присъда затвор на о. Имралъ, пък прикани кюрдите да бъдат " неутрални " на повторния избор за кмет на Истанбул.

Очаква се изборната интензивност да бъде по-висока от тази на 31 март, когато 84,6 % от гласоподавателите дадоха своя глас. Днес се чака изборната интензивност да доближи 90 %. Първите резултати ще стартират да постъпват след 18 часа.

Преди цели 25 години, когато самият Реджеп Ердоган е определен за кмет на Истанбул, декларира, че който ръководи този град, той ръководи цяла Турция. Затова и в този момент загубата за него ще е доста огромна, разясняват политолози.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР