В идеалния център на морската столица целогодишно да бъде забранено

...
В идеалния център на морската столица целогодишно да бъде забранено
Коментари Харесай

Без стари коли в центъра на Варна от 2025 г.

В идеалния център на морската столица целогодишно да бъде неразрешено влизането и придвижването на остарели коли. Предложението за обосoбяване наЗона с ниски излъчвания на нездравословни субстанции в атмосферния въздухе на кметана Варна Благомир Коцев.

Предвижда се от 1 януари 2025 в идеалния център на морската столица да бъде неразрешено придвижването на коли без екокатегория или с Евро 1 и Евро 2. От 1 януари 2027 година възбраната ще обхванебензиновите коли с Евро 3 и дизелите с Евро 4 и 5, създадени преди 2007 година От 1 януари 2030 година в листата със неразрешен достъп ще попаднат всички коли на възраст 21 и повече години.

 Границите на нискоемисионната зона ще бъдат обрисувани от кръстовището на ул. „ Цар Асен “ и бул. „ Цар Освободител “, по бул. „ Цар Освободител “ в посока Пристанище Варна-Изток; бул. „ Приморски “, пл. „ Славейков “, ул. „ Ал. Дякович “, бул. „ Христо Ботев “, бул. „ Съборни “, ул. „ Цар Асен “ до кръстовището с бул. „ Цар Освободител “.

 По данни от 2022 година записаните във Варна коли са 189 540. Без категория, с Евро 1 и Евро 2 са 98399 коли. С екологична категория Евро 3 са 22291 коли, регистрирани в общината, с Евро 4 – 41736, с Евро 5 – 17219, а с Евро 6 – 9738. Дизеловите коли замърсяват повече въздуха с фини прахови частици и азотни оксиди. Техният брой на територията на общината е 86156, като 34233 са без екокатегория, с Евро 1 или Евро 2.

В предлагането на Коцев се показва, че с издадена от кмета на Варна заповед от 11 април 2022 година е образувана комисия от специалисти за разискване на нуждата от основаване и въвеждане на Зона с ниски излъчвания на нездравословни субстанции в атмосферния въздух от превоза и опциите за въвеждането ѝ. Експертите са коментирали териториалния обсег, границите, времевата рамка и метода на надзор, както и опциите за използване назабрани и ограничавания за придвижване и нахлуване в Зоната с ниски излъчвания.

Още през предходната година влезе в действие законова опция кметовете на общини да дефинират зони, в които не се позволяват коли от по-ниска екокатегория когато има замърсяване на въздуха над нормите. Подобни зони с ниски излъчвания има в редица страни в Европа.У нас единствено в София бе въведена сходна мярка.

Тепърва следва Общинският съвет да прегледа и гласоподава предлагането за нискоемисионна зона, само че към този момент се появиха политически съперници на концепцията. Срещу възможна възбрана за достъп на остарели коли до центъра на града се обявихаобщинските съветници от " Възраждане “. Кметът, вместо да копира неуместни решения и забрани на други кметове в страната, дано да направи по този начин, че улиците на Варна да бъдат измивани постоянно. Това сигурно ще понижи замърсяването на въздуха, приканиха от патриотичната групировка. Те настояватКоцев да отдръпна предлагането и то да бъде разисквано сега, когато Варна е мощно развита морска столица, където остарели коли употребяват единствено ретро колекционери.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР