След премиерата на книгата ПРИЛОЖЕН ТЕАТЪР: Теория и практики от

...
След премиерата на книгата ПРИЛОЖЕН ТЕАТЪР: Теория и практики от
Коментари Харесай

За театъра в образованието и работата с рискови групи

След премиерата на книгата " ПРИЛОЖЕН ТЕАТЪР: Теория и практики от България до Африка " в столицата, авторкатаЕлена Панайотова ще показа своя труд и в Габрово.Изданието е на " Индологическа фондация " Изток-Запад ". Представянето е в четвъртък, 16 май, в Драматичен спектакъл " Рачо Стоянов " в Габрово.

"...Да играеш, значи да действаш, а всяко деяние е смяна на света. " - мисълта принадлежи на Е. Панайотова - лекар по театрални изкуства към Нов български университет, специализирала е европейска просвета в Университета в Амстердам и театрална антропология в „ Один “ спектакъл в Дания. Анейната научна разработка се стимулира по този начин:

" През осемдесетте години на предишния век театърът и драмата навлизат в междинното обучение в Европа. С началото на двадесет и първи век в редица водещи университети пораждат бакалавърски и магистърски стратегии със специалности „ Театър и обучение “ и „ Приложен спектакъл “, които приготвят обучители по спектакъл за използването му в разнообразни области в обществото и най-много в образованието. В България този развой към момента е напълно в зародиш. Практиците в тази сфера имат потребност да създадат първокласен скок напред -както в теорията, по този начин и в практиката, с цел да отговорят на културните потребности на времето.

Тази книга дава теоретична аргументация в един световен подтекст на възникването и популяризирането на театралните практики в областта на приложния спектакъл. Аот друга страна, показва опита на преобладаващо български екип от актьори и дългогодишната им процедура на използване на изпълнителски изкуства при работа с рискови групи деца и младежи от два континента ".

Елена Панайотова е дълготраен учител по актьорско майсторство в Академия за изкуства в Утрехт в Холандия и департамент „ Театър “ към Нов български университет. Съосновател и ръководител на управителния съвет на фондация „ Ден Гри “, посредством която продуцира и управлява над 100 интернационалните креативен събития и изяви. Проектите, които управлява в областта на изкуство и обучение, въвличат над 5000 деца и 300 актьори от четири континента. Панайотова има голям брой награди като режисьор на над 30 трагични, оперни и куклени спектакли, които са били част от разнообразни европейски фестивали през последните двадесет години. Филмът „ Майка “ на Зорница София (2022) е въодушевен точно от работата й на няколко континента.

За педагози, артисти и режисьори, юношески водачи и дейци в областта на образованието, културата и обществената работа, книгата е потребно пособие и четиво, което предизвика хрумвания и практики.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР