В гласуването участваха 145 депутати, от които 104 бяха "за",

...
В гласуването участваха 145 депутати, от които 104 бяха "за",
Коментари Харесай

БСП са против мандата на шефа на ДАТО да се удължи

В гласуването участваха 145 депутати, от които 104 бяха "за ", а 41 се въздържаха.

ГЕРБ не опровергаха подозренията, че желаят да бетонират шефа на организацията за подслушване Цветан Китов.

Промените целят да се уеднакви статутът на ръководителя на Държавната организация "Технически интервенции " /ДАТО/ със статута на ръководителите на службите за сигурност, като се вкара мандатност за длъжността. Това се показва в отчета на водещата комисия по законопроекта.

Промените са свързани с нуждата, от една страна, да се изравни статутът на ръководителите на профилираните органи, а от друга - да се ограничи времето за заемане от едно и също лице на длъжността "председател " на ДАТО.

Процедурата по назначението на ръководителите на ДАТО, Държавната организация "Национална сигурност /ДАНС/, Държавната организация "Разузнаване ", Службата "Военна информация " на Министерството на защитата и Националната работа за защита се прави с декрет на президента на Република България по предложение на Министерския съвет.

Ръководителите на органите на службите за сигурност са обвързани с ограничавания в броя на мандатите си, се показва в отчета.

Филип Попов сподели, че от Българска социалистическа партия са съгласни, че би трябвало да бъде попълнена законодателната празнина, поради която към сегашния миг ръководителят на ДАТО няма мандат.

"Но не сме съгласни мандатът на този ръководител да бъде продължен за още пет години ", сподели той и разясни, че ръководителят на ДАНС има единствено един мандат от пет години.

"Закон не се прави предвид на личността, по този начин както е препоръчан ", сподели Попов и разясни, че от левицата ще внесат предложение мандатът на шефа на организацията да бъде пет години и да отпадне предлагането на ГЕРБ за два мандата от по пет години.

Председателят на спецкомисията за службите Димитър Лазаров от ГЕРБ напомни, че при назначението на Китов през 2013 година не е имало условие за мандат. Той отхвърли да разяснява дали "завареният случай " се брои за мандат, само че сподели, че новите промени вкарват втори мандат за не повече от пет години, с което не отхвърли, че желанията на държавното управление са да предложи Китов още веднъж отпред на ДАТО съгласно новите промени в закона.

Промените в закона идват директно след разразилия се нов скандал с контрола при подслушванията, откакто ръководителят на Националното бюро за надзор на СРС Бойко Рашков заяви за нарушавания при използването на СРС от ДАТО.

Президентът Румен Радев досега не е издал указа за назначението на Цветан Китов.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР