В дневния ред е първо четене на законопроект за изменение

...
В дневния ред е първо четене на законопроект за изменение
Коментари Харесай

НА ЖИВО: Напрежение в НС: Какви са позициите на партиите за промените в Конституцията?

В дневния ред е първо четене на законопроект за изменение и допълнение на Конституцията на Република България. На 28 юли, в последния ден на първата сесия на 49-ото Народно заседание, ГЕРБ-, „ Продължаваме промяната -  “ и ДПС внесоха общ законопроект за промени в Конституцията в деловодството на Народното събрание. Под него има 166 подписа - на представители на трите парламентарни сили.

Водещата част от промените, препоръчани с обсъждания законопроект за изменение и допълнение на Конституцията на Република България, се отнасят до действието на правосъдната власт в България. Със Законопроекта се предлага окончателното делене на Висшия правосъден съвет на два обособени органа, като Висшият правосъден съвет (ВСС) ще остане административен и кадрови орган само за съдиите и се предлага и основаване на прокурорски съвет като административен и кадрови орган за прокурорите и следователите. По отношение на Висш съдебен съвет според препоръчаните промени петима от членовете се избират от Народното събрание, като двама — ръководителят на Върховен касационен съд и ръководителят на Върховен административен съд, са членове по право.

Осигуряването на такова болшинство се обезпечава независимостта на съда като единствен предназначен независимо да се произнесе по юридически спор и се извършват интернационалните стандарти по този въпрос и рекомендациите, давани от Венецианската комисия към България в предишни мнения. Ограничаването на опцията настоящи съдии, прокурори и следователи да бъдат избирани за членове на органа от квотата на Народното събрание е гаранция против капсулирането на органа и за реализацията на замисъла тази квота да играе ролята на социална.

От показаха, че има повече от 50 негативни мнения по измененията в Конституцията, като се оповестиха срещу опцията на висши държавни длъжности да застават хора с двойно поданство.

От споделиха, че сред двете четения ще работят за това мандатът на основния прокурор да бъде единствено един и то 5-годишен.

" " са на мнение, че тези промени се вършат единствено за един човек или за няколко души.

" Най-важното в тази Конституция и смяната ѝ е правосъдната промяна. Това, което години наред се говореше за разделянето на съвета, за повече съдии, за по-малко прокурори, по-малко политика. За 3 март видях напрежението в обществото - няма да го поддържа ", съобщи водачът на Бойко Борисов  Бойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 година

" Записано е в този момент, само че сред първо и второ четене ще го променим. 5 години - това е нашето условие, с цел да подкрепим Конституцията. Ако някой желае повече мандати за основния прокурор, ние няма да подкрепим Конституцията ", добави от.

" Ние би трябвало да решим казуса за прокуратурата - по тази причина да имаме една деполитизирана, самостоятелна, отчетна демократично и ефикасна прокуратура. И намирането на вярното решение при разглеждане на модела на служебните кабинети, тъй че да не разрешаваме възникването на сходни президентски режими на ръководство на страната ", разяснява Христо Иванов  Христо Иванов Роден е на 13 септември 1974 година в София.   Христо Иванов е магистър по право от Софийския от ПП-ДБ.

" Никога няма да подкрепим висши държавни политически постове да се заемат от хора с двойно поданство, тъй като това значи, че българските ръководители и държавници ще служат на двойни ползи. Какъв ви е резултатът - кюлчетата и Барселонагейт са закрити на Борисов, а през вчерашния ден и делото на за двойното поданство прекъснато. Вие си постигнахте задачата - пералнята работи няколко месеца ", съобщи ръководителят на.

" Това е Конституция за един човек или в най-хубавия случай за няколко души. Не ни харесва президентът да вземем за пример - ами окастряме му пълномощията във връзка с служебния кабинет, назначението на висшите съдии, за регулаторите. Не ни харесва основният прокурор - ами добре, ще го създадем нещо като церемониалмайстор на прокуратурата ", сподели още Гроздан Караджов  Гроздан Караджов Гроздан Караджов е роден на 14 декември 1966 година в гр. Стара Загора. Завършва британската езикова, народен представител от " ".

Вносителите на измененията в Конституцията се отхвърлят и от концепцията си да бъде заменен националният празник от 3 март на 24 май, само че най-вероятно това ще се случи сред двете четения.

" 2/3 от хората, разбиращи от Констутицията ясно споделят, че това е работа на Великото национално заседание, а не на този парламент. С какви очи тръгвате да нарушавате Конституция. Кого лъжете, каква е тази игра на думи. Ще извършите още по-голям безпорядък от този, който създадохте до момента ".

Това съобщи в Народното събрание водачът на БСП .

" По правосъдната промяна тръгвате с провал, тъй като не е ваша работа ", добави тя.

Близките ни сътрудници в Европейски Съюз не престават да изричат угриженост във връзка с върховенството на правото у нас. България е страната с най-вече наказания по " Магнитски ", обяви Христо Иванов от ПП-ДБ, който от името на създателите на измененията в конституцията, показа плана.

" Докато не приключим построяването на българското правораздаване като институционална рамка с високо доверие, не можем да  приключим базовото построяването на политическата система ", изясни той.   

" В основата на правораздаването стои самостоятелния неутрален съд и с цел да имаме подобен би трябвало да утвърдим гаранции, без значение кой е, че законът ще бъде прибавен по един и същи метод само от позиция на обстоятелствата и правото ", добави той. И изясни, че това, което ще вършат през днешния ден, е извънредно значимо.  Той добави, че задачата е фундаментална.

" Няма война против прокурорите и прокуратурата, а угриженост ", сподели Иванов.   

Прави се опит да се купят бронетранспортьори без социална поръчка, т.е. без спортен детайл, в който разнообразни компании дават по индикатори бойна техника и страната да избере кое е най-хубавото като съответствие качество - цена. Това сподели пред публицисти ръководителят на парламентарната група на „ “ Тошко Йорданов  Тошко Йорданов Тошко Йорданов Хаджитодоров е български сценарист и политик. Роден е на 2 май 1970 година.

По-рано през днешния ден министърът на защитата Тодор Тагарев коментира проекта за нови бойни бронирани машини.

По думите му е имало такива търгове, всички цени са по-ниски от това, което сега се желае да се заплати за тези бронетранспортьори. Йорданов счита, че това са машини, които излизат от въоръжение от американската войска и това са старите модели. Те ги изтеглят от въоръжение и вкарват нови модели, т.е. ние за по-голяма сума, в сравнение с има от другите компании, ще купим остаряла бойна техника, съобщи депутатът.

„ Аз не знам по този начин нареченият боен министър, в случай че не дай си Боже тия бронетранспортьори се наложи да влязат в действителни бойни дейности, по какъв начин ще си ляга, знаейки, че вътре има български бойци, качени на остаряла бойна техника “, разяснява Йорданов.

Преди два дни парламентарната комисия по защита подкрепи проект за придобиване на 198 бойни и спомагателни машини, 183 от които от семейството " Страйкър " (Stryker). Никога не бих сложил български военнослужещи в машина, в която се колебая, съобщи пред комисията командирът на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков.

Придобиването на нови бойни машини за Сухопътните войски е един от трите основи модернизационни планове за въоръжените сили, наред с плановете за нови изтребители и за модулни патрулни кораби.

ДПС ще се съобрази с рецензии към законопроекта за промени в Конституцията. Това съобщи от парламентарната естрада Хамид Хамид, заместник-председател на парламентарната група на , при разискването на законопроекта за промени в Конституцията.

Хамид уточни, че това е общ план за промени на три парламентарни групи. Той сподели, че планът за промяна на Конституцията на ДПС е бил показан още февруари 2022 година в границите на 48-ото Народно заседание, само че тогава не е събрал нужните подписи, с цел да бъде импортиран в деловодството на Народното събрание. 

Нашият план беше съсредоточен главно върху оферти към глава шеста от Конституцията на Република България. Смятаме, че тези оферти по никакъв метод не трансформират метода на действие и разделяне на управляващите и са напълно от компетенциите на Обикновено национално заседание, изясни Хамид. 

Ключова характерност на европейската правова страна е самостоятелен и обективен съд. Това е една от главните цели на предложенията за промени в конституцията. Другата характерност е, че отговорните по обективен път биват осъдени, за което е нужна отговорна  прокуратурата. Това са главните цели, а по тях не спорим, спорим по средствата, разгласи правосъдният министър , който се изрече по време на дебата за измененията в конституцията.

" По първата цел - самостоятелен съд, това което е препоръчано в плана, се реализира посредством структурни промени във Висш съдебен съвет, болшинство на съдийската квота и по лимитирана парламентарна квота. Обратна е логиката, с цел да се реализира отчетност и отговорност на прокуратурата, би трябвало да има засилено публични присъединяване. За мен това са безспорни въпроси ", изясни той. 

Спорът започвал по въпроси от втори порядък - какъв брой дълъг да е  мандата на тримата огромни. В диалозите с Венецианската комисия те изтъкнали, че не предлагат втори мандат. 

" Опитваме се да намерим вярната мяра, по тази причина е необходим този спор. Като конституционалист ще споделям къде има опция да се поправи ", изясни той. 

Никола Минчев от " Продължаваме промяната -  " се опита да изясни на водачът на БСП Корнелия Нинова ,че не е схванала целите на измененията в конституцията, като изясни, че не двойното поданство и националният празник са предпочитани, а промяната в правосъдната власт.

" С актуалните промени се опитваме да закрепим точно, че правилото на правовата страна ще работи в българската страна, като осигурим самостоятелност на съда и също по този начин самостоятелност, само че и отчетност на българската прокуратура ", сподели Минчев.

Той прикани философията да бъде подкрепена на първо четене, а за детайлите има второ четене.

Очаквайте детайлности!
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР