Полицията в Берлин се подготвя за нови протести днес в

...
Полицията в Берлин се подготвя за нови протести днес в
Коментари Харесай

Жестоки сблъсъци в Берлин заради завода на Тесла

Полицията в Берлин се приготвя за нови митинги през днешния ден в град Грюнхайде наоколо до немската столица, където нощес се стигна до насилствени конфликти против проектите за разширение на цех на „ Тесла “, заяви ДПА.

Протестиращите упорстват за запазване на климата и са ядосани на проектите на Tesla. Те показват опасения, че разширението на колоса включва изсичане на почти 100 хектара гора в селски регион с по-малко от 8000 поданици наоколо до предпазена зона.

Главният изпълнителен шеф Илон Мъск се нахвърли против протестиращите преди време, като през март написа в X, че те са „ или най-глупавите екотерористи на Земята, или са марионетки на тези, които нямат положителни екологични цели “.

Представител на силите на реда съобщи, че вчерашните акции са взети поради при актуалното оперативно обмисляне. Активистите възнамеряват нови дейности през почивните дни.

Планира се през днешния ден по пладне протестиращите да преминат от близката гара „ Фангшлойсе “ към обекта на „ Тесла “.

Снощи на няколко пъти се организираха конфликти сред протестиращи и полиция. Силите на реда използваха палки и пикантен спрей. Според тях са потърпевши няколко участници в митинга и 21 служители на реда. Задържаните са 16 души. На място бяха докарани водни оръдия и бронетранспортьор, само че не бяха употребявани.

Представители на протестиращите групи подлагаха на критика „ непропорционално бруталните “ дейности на полицията.

По време на проява през вчерашния ден няколко деятели са се пробвали да влязат в пространствата на фабриката на „ Тесла “, само че са съумели да прескочат оградата на фабричната площадка. Според полицията им е било попречено да влязат на територията на завода.

На близкото летище „ Нойхарденберг “ стачкуващи са съумели да обхванат, задействали са пиротехника и са развалили транспортни средства на „ Тесла “. Полицията се е пробвала да отбрани този регион, само че размерът на летището я затруднява.

Отправна точка на митингите беше протестният лагер, основан покрай автомобилния цех в Грюнхайде. Активисти остават там в къщички на дърветата от края на февруари, с цел да стачкуват против плануваното разширение на обекта на „ Тесла “ и изсичането на гората.

Полицията желае къщите на дърветата да бъдат демонтирани. Води се правосъден спор. От сряда насам съперниците на „ Тесла “ приканват за дни на деяние против производителя на коли.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР