Във все повече държави се наблюдава криза с детския сън.

...
Във все повече държави се наблюдава криза с детския сън.
Коментари Харесай

Шокиращо : Във Великобритания приспиват бебетата с медикаменти

Във от ден на ден страни се следи рецесия с детския сън. Сред най-засегнатите е Англия, където над 700 000 деца всяка година получават разнообразни лекарства, с цел да могат да спят, оповестява NOVA.

Броят на децата, на които се изписват лекарства за сън в Англия, се е удвоил през последните седем години, което кара експертите да гледат с паника на протичащото се. Причината е, че по принцип приспивателни на малчугани се дават в доста краен случай и то за къс интервал от време. Обикновено се търсят и отстраняват аргументите, водещи до безсънието, с цел да не се трансформира то в проблем за цялостен живот.

Всяка седмица на лекарите в Англия се постанова да издават по 14 000 предписания за лекарства на деца, които не могат да спят. Най-голяма е групата на 11-годишните, само че има и бебета.

„ Специалистите по сън при деца и възрастни показват, че по-голямата част от проблемите могат да бъдат овладени без да се взимат каквито и да било хранителни добавки или медикаменти. И един от най-хубавите способи да избегнем потребността от химикали, които да ни приспиват, е да стартираме да подорбяваме личната си хигиена на съня ”, споделя педиатърът Пилър Брадшоу.

Стресът, финансовата неустановеност и прекомерното заседяване пред светещи екрани са най-честити аргументи за бодърствуване. Ангажирани с всички тези неща, родители пропущат да изградят привички за сън на децата си. В Америка също всяко пето дете разчита на дъвки или бонбони с мелатонин, с цел да спи, а към 11 000 са стигнали и до незабавно поделение поради предозиране.

„ Ако детето ви е превъзбудено или пък обезпокоително, тялото му ще създава повече кортизол - хормона, който ни разсънва и ни пречи да заспим. Това ще потисне производството на хормона мелатонин, който пък ни кара да сме сънливи. При децата има доста действия, които подтикват отделянето на кортизол, като спортни извършения, гледане на телевизия и танци. Затова е належащо да се концентрирайте върху спокойствието и времето за разформироване. Предложете на своето дете спокойни действия, посредством които може да разтовари напрежението. Например, може да прекарате умерено време уединено, да го гушкате, защото прегръдката има успокоителен резултат ”, споделя здравната сестра Стеф.

Стеф е измежду медицинските сестри в Англия, които са се специализирали в помощ на родители, чиито деца страдат от бодърствуване.

„ Важно е детето да се подготвя за сън по един и същи метод всеки ден. Става дума за обличането на пижамата, миенето на зъбите и ходенето до тоалетна. След като детето ви е към този момент в леглото, изберете книга дружно, почетете малко с него, или пък слушайте аудио книга. Затъмняването на светлините, затварянето на завесите и основаването на малко мрачевина ще помогне да бъде насърчено отделянето на мелатонин. След това прегърнете детето и го оставете да се настани комфортно за сън. Но не забравяйте да бъдете и реалисти. Ако детето ви не заспива до доста късно, ще би трябвало да планирате по какъв начин последователно да изместите цялата процедура по лягане в по-ранен час ”, споделя още тя.

Много игри навън, спорт и здравословна вечеря са други рекомендации против детско бодърствуване.

 „ Екранът, светлината и облиците в действителност разсънват мозъка ни, даже и да ни се коства, че се отдаваме на релаксираща, успокояваща активност. Правенето на нещата, които ни помогат да изградим добра хигиена на съня, не постоянно се харесват на децата, а и на възрастните. Но те са доста значими, защото е нужно мозъкът ни да се научи по какъв начин да разпуска и да заспива по натурален метод ”, прецизира Пилър Брадшоу.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР