Екстремно силна геомагнитна буря обхвана Земята вчера вечерта, съобщават от

...
Екстремно силна геомагнитна буря обхвана Земята вчера вечерта, съобщават от
Коментари Харесай

Екстремно силна геомагнитна буря обхвана Земята

Екстремно мощна геомагнитна стихия обхвана Земята през вчерашния ден вечерта, оповестяват от Национален Институт по Геофизика, Геодезия и География - Българска академия на науките

Магнитометрите в обсерватория Панагюрище записаха първата вълна към 20ч., а малко след среднощ стойностите доближиха и най-високата 9-та степен от скалата на К-индекса.

Слънчеви изригвания са следиха през цялата седмица. Активен район AR3664 създаде поредност от залпове, които бяха съпроводени с изхвърляне на коронална маса. За страдание неговата интензивност продължава и сега, което значи, че порциите от плазма ще подхранват магнитните разстройства и през идната седмица.

Най-голям резултат от магнитната стихия може да се чака върху спътниците и получаваните през тях услуги за навигация, телекомуникация, синхронизиране на автоматизирани интервенции и други На по-високи географски ширини е допустимо и индуциране на напрежения във високоволтови трансформатори, дълги кабели и тръбопроводи, както и нараснала радиация за екипажите и пасажерите в самолетите.

Метеочувствителните хора несъмнено ще усещат дискомфорта на внезапните магнитни вариации в идващите дни.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР