В деня, в който главният прокурор Иван Гешев бе привикан

...
В деня, в който главният прокурор Иван Гешев бе привикан
Коментари Харесай

Прокуратурата проверява Борисов, Мария Габриел и двама противници на Гешев от ВСС

В деня, в който основният прокурор Иван Гешев бе привикан на разпит - прокуратурата публично разгласи, че е почнала четири инспекции против политици и магистрати по сигнали за корупция.

Проверките непосредствено засягат ръководителя на ГЕРБ Бойко Борисов, претендента за министър председател Мария Габриел, двама членове на Висш съдебен съвет Калина Чапкънова и Георги Кузманов, както и други лица, включително някогашен министър.

Всички инспекции са предоставени на Върховната касационна прокуратура, чийто началник Красимира Филипова е избрана от Иван Гешев за и.д. основен прокурор по време на неговия отпуск.

" С оглед публичната значителност на случаите, по същите се правят персонални инспекции от прокурори при Върховна касационна прокуратура. В взаимозависимост от спецификата на въпросите и в сходство със закона ще бъдат осъществени всички нужни дейности за изясняване на изнесените изказвания, в това число и условие на информация от КПКОНПИ, ДАНС, Национална агенция за приходите, Министерство на вътрешните работи, ГДНП, ГДБОП и други министерства и ведомства ", се споделя в прессъобщението на ВКП.

Какво съставляват инспекциите?
Сигналите против Калина Чапкънова и Георги Кузманов.
В формалното известие на прокуратурата не се загатва нито кой е подателят на сигнала, нито за какви нарушавания става дума. Още преди седмица обаче близкият до Иван Гешев уебсайт ПИК разгласява публикации, съгласно които някогашният притежател на " Черноморец Бургас " Ивайло Дражев упреква прокурорите в " присвояване и заличаване " на стадиона на футболния клуб. През 2011 година Дражев беше наказан дефинитивно за две произшествия с убити хора и лежа в пандиза до 2014 година
Сигналът против Мария Габриел
Внесен е от " Дискусионен клуб за обществена локална политика " на общинския консултант от Българска социалистическа партия в СОС Николай Белалов по случай, който е прочут от 2019 година и по него няма никакво придвижване.

Габриел твърдеше, че парцелът е бил незавършен и го употребила единствено с цел да " стокира част от нещата " си. През 2019 година КПКОНПИ реши, че няма мотив да я ревизира за спор на ползи, защото в противоречивия интервал тя е била член на Екологичен потенциал, само че не подлежала на надзор по настоящия към оня миг български закон.
Сигнал от жител, съдържащ изказвания за пренесени при започване на 2021 година през границата на страната към непозната страна големи суми в български левове посредством потребление на летателни средства на Държавен авиационен оператор (старо име „ Авиоотряд 28 “).
Тук не се показва нищо повече - само че информацията съответствува ненапълно с медийни изказвания на някогашния народен представител от Българска социалистическа партия Осман Октай, че част от милионите за Автомагистрала " Хемус " са изнасяни към Дубай с държавните самолети по време на ръководството на Бойко Борисов. Не е ясно дали той или някой различен е подал сигнала до прокуратурата, както не е ясно и за какво 2 години по-късно производството още е на стадий " инспекция ".
Сигнал против Бойко Борисов и " М.Н. - някогашен министър "
В петък, 19 май, Георги Георгиев от " БОЕЦ " внесе подобен сигнал против някогашния министър председател и негов някогашен министър с изказвания за приемане на рушвет от неназован предприемач в подмяна на нерегламентирано освобождение на Данък добавена стойност против подправени фактури.

В изявление за " Въпросите " с Миролюба Бенатова Георгиев нито удостовери, нито отхвърли, че въпросният някогашен министър е Мирослав Найденов - " воин " и в абсурда с подслушаните диалози на Бойко Борисов и екс-председателят на СГП Николай Кокинов в Банкя през 2013.

Интересното в тази ситуация с " БОЕЦ " е, че те внесоха и втори сигнал за пазаруване на гласове против депутата от Движение за права и свободи Халил Летифов. Неговото име обаче не участва в листата с производствата на Върховната касационна прокуратура.

Очаква се Иван Гешев да даде изказване пред медите в 14 ч.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР