В Борисовата градина в София от 17 до 19 часа

...
В Борисовата градина в София от 17 до 19 часа
Коментари Харесай

Спорт на открито за незрящи хора.

В Борисовата градина в София от 17 до 19 часа има тандемно каране на колела и рикши за хора с развалено зрение.

„ Тази концепция е доста хубава, защото хем се раздвижваме, хем имаме приятни страсти като прекарване, срещаме се с нови хора от време на време от зрящите доброволци. Много забавно и потребно е за нас, тъй като точно задачата на нашия план, който се споделя „ Спорт и взаимност за зрящи и незрящи “, двете групи да се социализират и да има по-голяма спортна интензивност при незрящите. Проектът се занимава с четири съществени действия, като първата е тенис на изба за незрящи, тандемно колоездене, национални танци и преходи. Лятото повече се натъртва на тандемного колоездене и на преходите. Иначе, аз преди съм се занимавала с лека атлетика, сега вървя и на гребане на Панчарево. “, Моника Методиева - народен първенец по тандемно колоездене.

„ Най-трудно е да си намериш сътрудник, с който да спортуваш. За тандемното колоездене е нужен лидер, както и да за преходите. Много е значимо да има човек, с който да го правиш. Колкото се може повече доброволци да идват, забавно е и за тях, и за нас “, добави тя.

„ Започнахме тази спортна активност с незрящите от една година, само че от към седем години работим с тях на полето на театъра, на сцената. В нашата двугодишна подготовка авторският спектакъл към СУ се образоват незрящи да бъдат артисти – това го няма на никое място в България. Те получават тапия за това. Постепенно усетихме, че доста по-малко от незрящите желаят да бъдат артисти, в сравнение с тези, които желаят да се включат в тандемното колоездене, в преходите, в танците и в шоудауна, за който приказва Моника. За тази година през нашата активност са минали голямо количество незрящи, хора с повредено зрение и зрящи. Процесът на учене е съвместен. Трябва да вървим в обучаването на зрящи хора, които също имат потребност от това да прогледнат в света на незрящите “, сподели един от уредниците на самодейността.

Целият репортаж от предаването на Българска национална телевизия 1 „ България в 60 минути “ вижте във видеото!




Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР