В Библията са описани много герои, някои от тях наричаме

...
В Библията са описани много герои, някои от тях наричаме
Коментари Харесай

На Илинден: Кой е пророк Илия и какъв пример можем да вземем от него

В Библията са разказани доста герои, някои от тях назоваваме светци. И въпреки всичко те са били хора, от чиито живот и дейности можем да се поучим и през днешния ден, в 21 век. Пророк Илия е бил колоритна персона, в която могат да бъдат открити и огромна мощ, само че и недостатъци. Тази тематика избра на Илинден свещеник Живко Тончев от черква „ Благовестие “ за седмичната си графа „ Думи на вяра “.

Има интервал в живота на Илия, в който той прави велики неща, разчитайки на Бога и вярвайки в молитвата. Той се моли да падне огън от небето и чудото се случва. Това става в тъмен миг от историята на Израел, когато цар Ахав и Езавел са на трона, народът се покланя на идоли, а Илия желае да изяви, кой е същинският Бог. Смело се обръща към народа, който по това време се покланя на езическото провидение Ваал и пита: Докога ще се колебаете сред две отзиви? Ако Господ е Бог, следвайте Го! Но в случай че Ваал е господ, следвайте него! “. /Трета книга на Царете 18:21/.

„ Бог дефинира като зло поклоненията на идоли. Идол е това, което заема централно място в сърцето и живота на човек. Той е това, на което разчита, на което посвещава съществена част от времето и ресурса си. По това време жертвите за Ваал са били даже с лишаване на човешки животи. Днес идолопоклонството не наподобява тъкмо по този начин, само че към момента съществува. Може да е известна персона, която обожествяваш, може да се покланяш на парите и да си подготвен на всевъзможни взаимни отстъпки, поради тях, или да слагаш цялото си доверие в хороскопите. Понякога има риск да превърнем в кумир колегата или детето си. И вместо да се доверим на Създателя си, се клатим сред упования и разочарования. Много е значимо в сложна и тежка обстановка към кого се обръщаме “, разяснява свещеник Живко Тончев.

Той обърна внимание и на публикуваното разбиране, че Бог е природа, галактика, сила, само че без фокус върху Исус Христос. „ Бог, който е създателят на вселената е изявил себе си и своята обич и благосклонност към нас, посредством Господ Исус Христос, само че като че ли остава в сянка. Авторитетът на Библията е безспорен, само че Бог споделя, че Писанията, сочат към Сина. Бог Го удостовери, посредством възкресението от мъртвите, посредством силата на безконечния живот. За това свидетелстват и книгите в Библията, действието на Евангелията, очевидците, които са умрели като мъченици по време на първата черква, променените хора и народи. Христовата религия носи независимост от робства и зависимости “, споделя още свещеник Тончев.

По думите му, Илия е бил човек ревнив за Господа и в доста близка връзка с Него. Освен силата, която е получавал от Бога, той е успявал да разпознае гласа му. „ Не като екот от земетресение, не в бурята или зрелищните естествени феномени, а като „ спокоен и гальовен глас “, споделят Писанията.

Въпреки успеха му пред народа и всички жреци на Езавел обаче Илия изпада и в тежко обезсърчение, освен това след огромна победа. Стига до там да изиска да почине, изтощен, молейки се: „ Стига толкоз, Господи. Остави ме да умра. Не съм по-добър от предците ми. “ /Трета книга на Царете 19:4/.

За това, по какъв начин Илия преодолява отчаянието и какви са уроците от тази история и през днешния ден в актуалното общество, за Божествената мъдрост и доверието в непоклатимата скала, чуйте свещеник Живко Тончев в звуковия файл:
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР