В 25-милионна Австралия коронавирусът е взел едва 910 жертви. Успехът

...
В 25-милионна Австралия коронавирусът е взел едва 910 жертви. Успехът
Коментари Харесай

Австралия - изолирана чак до края на 2022?


В 25-милионна Австралия коронавирусът е взел едвам 910 жертви. Успехът обаче има солена цена. Границите са затворени и страната ще остане изолирана евентуално до края на 2022. За мнозина това е мъчително.

Мелбърн, опашка пред център за Ковид-тестове

Боливар Морехон Сааведра от Сидни е желал да се ожени за годеницата си Вероника от Еквадор още преди повече от година. Но и през днешния ден те не престават да контактуват единствено по телефона. Вероника има виза за Австралия, само че поради пандемията се нуждае от особено позволение за влизане в страната - което до момента ѝ е било отказвано към този момент 18 пъти.

А и Боливар няма по какъв начин да замине при нея - сега и австралийците могат да напущат страната единствено със особено позволение. " Годеницата ми е на 40 години. Искаме да създадем семейство, а биологическият часовник тиктака. Но никой не се интересува от това. Фактът, че пострадвам от депресии и страхови неврози, също не бе признат като съображение, когато внесох молбата си. Това е трудно ", споделя 52-годишният Боливар, който работи към статистическата работа на полицията.
Редакцията предлага
Пет милиарда евро загуби месечно

Мнозинството австралийци не престават да поддържат политиката на затворените граници - защото делникът върви значително обикновено, стопанската система се развива и страната я поддържа с стратегии, възлизащи на милиарди. Но някои към този момент стават нетърпеливи - да вземем за пример в туристическия отрасъл, в който разчитат на посетителите от чужбина.

Мениджърката на туристическа компания Антеа Хамон упорства: " Имунизационната акция би трябвало да бъде задвижена колкото се може по-бързо, с цел да могат да отворят границите. Обединението на компаниите от туризма и превоза е пресметнало, че по този начин Австралия всеки месец губи по пет милиарда евро. Това е голяма сума. И ние би трябвало последователно да стартираме да се съвземаме. "

Ваксининирането върви постепенно

Но точно във връзка с имунизацията Австралия, която се справяше чудесно с пандемията, позволи пропуски. Само два % от австралийците са изцяло имунизирани. Първоначално всички очаквания се разпореждаха на препарата на AstraZeneca, след което се появиха проблеми с логистиката. Ако настоящето движение на имунизиране се резервира, всички австралийци биха били изцяло ваксинирани едвам през есента на идната година.

Освен това страната е ненапълно жертва на личните си триумфи. " Когато най-сетне имаше ваксини, някои хора започнаха да се двоумят и да се питат дали въобще имат потребност от имунизация в Австралия ", споделя персоналният доктор Брад Маккей. " Ако създадем съпоставяне с други страни по света, се вижда, че не сме работили толкоз бързо, колкото е било належащо. "

Изостава ли страната?

Същото мнение показва и политологът Тим Саутфомасейн от университета в Сидни, в който огромна част от абитуриентите са чужденци. Преди Австралия да затвори границите, записването на чужденци за следване в австралийски университети е било постоянен бизнес-модел за страната.

Саутфомасейн позволява, че Австралия може да изостане доста, в случай че Съединени американски щати и Европа продължат да се отварят интензивно. " При цялата ни нерешителност: Австралия би трябвало да научи по какъв начин да живее с вируса или ще би трябвало да заплати висока цена ", счита той.

Ученият подлага на рецензия това, че държавното управление продължава да отсрочва във времето вероятното отваряне на границите: " Ако желаеме да останем съвременно, глобализирано общество и комерсиална нация, би трябвало да отворим границите още веднъж. Досегашните ни триумфи могат бързо да бъдат проиграни, в случай че се изолираме и се затворим в цитадела ".

Отваряне едвам през 2022?

Боливар Морехон Сааведра, който желае скоро да се ожени, е инициирал петиция дружно със свои съидейници. Протестът им към този момент е без триумф. Чувствам се зарязан на произвола на ориста, споделя той: " Последните месеци бяха доста тежки - изключително когато съм самичък у дома и мисля за моята партньорка и претърпяното от нея ". Правителството на Австралия планува отварянето на страната да стане постепенно доникъде или края на 2022 година. На Боливар това му се коства цяла безкрайност.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР