В 10-минутно заседание и с пълно мнозинство Прокурорската колегия на

...
В 10-минутно заседание и с пълно мнозинство Прокурорската колегия на
Коментари Харесай

Без дебати ВСС освободи заместниците на Гешев и назначи кадър от служебния кабинет в екипа на Сарафов

В 10-минутно съвещание и с цялостно болшинство Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет в профил всички заместници на Иван Гешев и назначи нов зам.-главен прокурор по предложение на Борислав Сарафов.

С 8 гласа " За " и нито един срещу, членовете на колегията освободиха Красимира Филипова, Десислава Пиронева и Даниела Машева от служба.

Четвъртата заместничка на Гешев Пламена Цветкова беше подала оставка още в края на предходната седмица.

И четирите са преназначени на заеманите от тях длъжности във Върховната касационна и административна прокуратура.

Нито един от кадровиците не изиска да влезе в полемика по трите точки. Нямаше полемика и по последната точка от дневния ред - писмото, с което " предвид на опита за дискредитиране на постигнатото от прокуратурата ", т.е. назначението на Борислав Сарафов за негов краткотраен правоприемник.

Не беше коментирано и изказванието в писмото на Гешев, че решението на Висш съдебен съвет за отстраняването му от служба е било направено в " очевидно нарушаване на конституцията и практиката на Европейския съд за правата начовека ".

Единствените изявления в късото съвещание бяха във прослава на кандидатката на Сарафов за нов зам.-главен прокурор Мария Павлова.

Павлова беше министър и зам.-министър на правораздаването в три служебни кабинета на Румен Радев сред 2017 и 2023 година, тя е дълготраен чиновник в Национална следствена служба.

Калина Чапкънова от Прокурорската гилдия (квота ГЕРБ) разгласи, че Павлова има високи професионални качества, над 25 година стаж в правосъдната власт и доста добра препоръка, която разрешава " да се оправя чудесно с всевъзможни провокации, които пораждат пред нея в професионален проект ".

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР