Уволненият от вече бившата икономическа министърка Корнелия Нинова шеф на

...
Уволненият от вече бившата икономическа министърка Корнелия Нинова шеф на
Коментари Харесай

Бившият шеф на Кинтекс: За четири месеца са изнесени на 4200 тона оръжия за войната в Украйна

Уволненият от към този момент някогашната икономическа министърка Корнелия Нинова началник на " Кинтекс " продължава с офанзивите против нея, че България е изнасяла оръжия за Украйна " с нейния автограф ".

" Само за първите четири месеца след началото на войната в Украйна са изнесени по въздух над 4200 тона българско оръжие с подписа на Корнелия Нинова ", сподели Александър Михайлов, някогашен шеф на " Кинтекс " ЕАД.

Всички колета са разтоварени на полското летище " Жешов " (Rzeszow) на 70 километра от украинската граница.

Това летище се показва от задграничните медии за главен транспортен хъб за военната помощ за Украйна, изясни Михайлов.

Корнелия Нинова неколкократно към този момент сподели, че страната ни не е пособия с директни военни доставки на Украйна, само че има от ден на ден данни, че български боеприпаси доближават до спора през трети страни.

От март до юни 60 самолета са транспортирали българско оръжие до летище " Жешов ", добави Михайлов, като се базира на информация, получена от Министерство на външните работи.

Той упрекна някогашния Нинова, че е забавила два месеца разглеждането на към 200 покупко-продажби за експорт на оръжие на обща стойност 1 милиард евро.

На въпрос какво оръжие е изнесла България с тези самолети Михайлов сподели че това се така наречен " бестселъри " за войната в Украйна - 122-милиметрови изстрели за самоходна гаубица " Гвоздика " и за стационарна гаубица Д30; 155-милиметрови изстрели за самоходна гаубица " Акация " и за стационарно оръдие Д20; 122-милиметрови ракетни снаряди за системата за залпов огън БМ21 " Град " ; както и 130-милиметрови артилерийски снаряди и други.

Михайлов не уточни точна стойност или цена на изнесените муниции, само че сподели, че износът на оръжие и муниции за четири месеца, след началото на войната, и с подписани позволения от Корнелия Нинова, доближава 1,016 милиарда евро и до края на годината ще се удвои и даже утрои.

" В оръжейните покупко-продажби в този момент първо се пита за периода на доставка и чак след това за цената - търсене има за всичко ", сподели Михайлов, представен от Българска телеграфна агенция.

Според него през ден по 70 тона българско оръжие е отивало за Украйна.

" И Нинова да твърди, че не знае къде отива оръжието ни, е несъстоятелно изказване и е обидно към българските жители ", добави Михайлов.

" Почти всяка страна изнася оръжия за Украйна през Полша. Всеки един аероплан, транспортиращ оръжие от страната Х, преди да кацне в Полша, би трябвало да означи над коя страна лети. Получената информация от Министерство на външните работи надмина най-смелите ми упования. Съгласно Закона за достъп до социална информация подадох искане до Министерство на външните работи какъв брой самолета с българско оръжие са летели до летище " Жешов ". В отговора се показва, че за 14 месеца преди войната нито един аероплан с оръжие не е летял по маршрута. Но за първите четири месеца от началото на войната 60 самолета са транспортирали българско оръжие до това летище в Полша ", сподели Михайлов.

" Твърдя, че с подписа на Корнелия Нинова е изнесено голямо количество оръжие за Украйна и всички по веригата са знаели това ", сподели Михайлов.

Според него служебното държавно управление би трябвало да развърже това " злокобно завещание ", оставено от Нинова - блокираните претенции за експорт на българско оръжие за 1 милиарда евро.

" Подозирам, че Нинова преднамерено два месеца не е разгледала настояванията за експорт, с цел да устрои капан на президента Радев. Ако служебният министър на стопанската система не позволи износа на това оръжие, ще провокира митинг на компаниите в сектора и правосъдни искове за заплащане на пропуснати изгоди. Ако ги позволи, Нинова ще излезе и ще каже: " Ето, служебният кабинет на Радев изнесе българско оръжие за Украйна през Полша ", сподели Михайлов.

Около освобождението на Михайлов имаше серия кавги. От Министерството на стопанската система по времето на Корнелия Нинова твърдяха, че

Александър Михайлов беше назначен за началник на " Кинтекс " по времето на третото служебно държавно управление на Румен Радев, когато длъжностен министър на стопанската система беше Даниела Везиева. Той заемаше поста от 27 октомври 2021 година до 10 май 2022 година, когато бе отхвърлен от поста.

Още през юни управлението на Държавната консолидационна компания (ДКК) сезира прокуратурата за вредите, породени на " Кинтекс " от уволнения шеф. Тогава новото управление на сдружението направи проверка на всички контракти, подписани от него.

Установено бе, че без решение на Съвета на шефовете и без позволение от ДКК, Михайлов е сключил контракт и е изплатил сумата на медиатор за услуга, за която компанията към този момент е имала безусловно същия подписан контракт, настояват от Министерството на стопанската система.

Александър Михайлов отхвърля обвиняванията и заведе две каузи за клюка против Корнелия Нинова. Според него Корнелия Нинова се пробва да оправдава офшорната компания, източила от " Кинтекс " 10 милиона лв..

Александър Михайлов счита, че същинската причина Нинова да сезира съда за дейностите му е, че си е разрешил да каже " доста неуместни обстоятелства " за нея и безобразията, които прави в системата на Министерството на стопанската система и промишлеността.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР