Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване Още по темата

...
Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване Още по темата
Коментари Харесай

Да изпушиш 9 млрд. долара


Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Още по тематиката
Бягството на конопа

Държавната политика към марихуаната убива бизнеса с ненаркотичния промишлен коноп
3 авг 2018
Ливан обмисля легализирането на марихуаната за медицински цели

Според анализатори това може да бъде ключът към решаването на икономическите проблеми на Ливан
28 юли 2018
Tilray е първият производител на марихуана, който излиза на борсата в Съединени американски щати

Акциите на канадската компания се търгуваха за 17 $ при започване на търговията, което е над упованията на пазара
22 юли 2018 Малцина са чували за канадската компанията Canopy Growth. През последните месеци тя влезе в новините, откакто алкохолният колос Constellation Brands вложи 191 млн. $ в нея за дял от 10%. Истината е, че доста преди тази инвестиция Canopy Growth (CG) беше известна най-малко на фондовите пазари като най-голямата обществена компания за канабис. Пазарната ѝ капитализация е над 5.6 милиарда $, а приходите ѝ за 2017 година доближиха 58 млн. $.

CG е образец за възхода на световната легална канабис промишленост през последните години. В центъра ѝ е американският пазар, който е най-големият в света и продължава да пораства. Според отчета The State of Legal Marijuana Markets, 6th Edition (SOLMM) на Arcview Market Research и BDS Analytics легалната търговия на марихуана през предходната година е достигнала 9.5 милиарда $ в целия свят, от които Съединени американски щати носят 90%. Делът на Канада е още 6%. Данните демонстрират големия скок на бизнеса през последните пет години, като преди 2013 година продажбите в бранша в Съединени американски щати бяха главно за здравна приложимост. Според отчета 59 млн. души имат по-добър достъп до законен канабис в деветте щата, които позволяват сходна търговия. Очакванията са размерът на американския пазар да доближи 20 милиарда $ до 2022 година съгласно профилираното издание Marijuana Business Daily. А и изследванията на публичното мнение са позитивни - над 60% от американците считат, че марихуаната би трябвало да се легализира - два пъти повече от 2000 година, съгласно проучване на Pew Research Center от началото на тази година.

Бурен напредък

Ясно е на какво се дължат прогнозите за плевел напредък в Съединени американски щати през идващите години. В момента покупката на марихуана за персонално прилагане е законна в девет щата (и столицата Вашингтон), а тази за здравна приложимост - в 30. Тепърва се чакат законодателни начинания и в други щати за легализирането на канабиса. Между 125 000 и 160 000 са заетите на цялостен работен ден в тази промишленост, като броят им ще доближи 340 000 до 2022 година Тук се включват както хора, които отглеждат растенията, по този начин и такива, които нямат директен досег с тревата и дават юридически и други услуги. В Съединени американски щати има към 10 000 дейни разрешителни за марихуана бизнеси, разгласи Сannabiz Media. Сред тях са култиватори, производители, търговци, разпределителни обекти, дистрибутори, снабдители и тестови лаборатории.

От данъчните доходи е очевидно, че легалната канабис промишленост има положително отражение върху локалната стопанска система. През фискалната 2017 година щатът Вашингтон е събрал 219 млн. $ от търговия и лицензионни такси. Акцизът в щата е 37% върху продажбите на дребно. В Колорадо сумата е 247 млн. $.

" Новината е страхотна, тъй като тези пари по този начин или другояче се харчеха, когато търговията беше противозаконна. Сега просто са облагаеми. И полицията към този момент не си губи времето да арестува употребяващите ", съобщи пред CNN Тик Сигърблом, щатски сенатор от Невада.

Въпреки забележимия напредък опериращите в бранша компании се сблъскват с значително проблеми - достъпът до заеми и банкови услуги е стеснен, което пък основава неустановеност за бъдещето, изключително на по-малките компании и дребни търговци в бранша. Марихуаната е противозаконна на федерално равнище, което не разрешава на занимаващите се с този бизнес да регистрират естествените си данъчни отстъпки, както всеки различен бизнес, даже и в щатите, където търговията е разрешена. Главният прокурор на Съединени американски щати Джеф Сешънс също не е обожател на свободния режим на продажба и заплаши деветте щата с федерални ограничения.

Нови партньорства

Въпреки компликациите договорката сред Сonstellation Brands и Canopy Growth демонстрира, че бъдещето на промишлеността зависи и от партньорството с компании от обичайна промишленост. Според изпълнителния шеф на CG Брус Линтън в бъдеще предлагането на канабис ще става под най-различни форми - с питиета, дъвчащи бонбони и олио за готвене. В Калифорния, който е най-големият пазар в Съединени американски щати, към този момент се провеждат комбинирани винени и канабис турове. Марихуана туризмът също е в напредък - основаната в Аризона компания America Green купи градчето Ниптън в Калифорния на границата с Аризона с концепцията да го трансформира в обичана дестинация за такива гости.

Според Marijuana Business Daily междинният магазин - разпределителен обект за марихуана за персонално прилагане (тъй нареченият dispensary), носи към 974 $ годишни доходи на квадратен фут (1 кв. фут = 0.093 кв.м), което е почти колкото оборота в магазините за органични храни Whole Foods. Повечето дребни търговци настояват, че са " релативно рентабилни ". Което демонстрира, че легалният канабис бизнес, най-малко откъм ритейл страната му, надалеч не е бърза скица за замогване, а повече наподобява на всяка друга комерсиална активност.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР