Устойчив и надежден нов сензор следи нивата на реките чрез

...
Коментари Харесай

Як, евтин сензор използва сателити, за да следи нивата на водата


Устойчив и благонадежден нов датчик следи равнищата на реките посредством сателитни сигнали (снимка: Макан Карегар, Университет в Бон)

Сензорите за равнището на водата в реките служат за значима цел: предизвестяват за наводнения и рискови условия за отдих. Сега учени настояват, че са основали нов датчик, който освен е по-здрав и благонадежден от другите, само че и доста по-евтин.

Според учени от немския университет в Бон, стандартните датчици за равнище на водата страдат от някои ограничавания – повреждат се при наводнения, сложни са за отчитане от разстояние, не мерят непрестанно равнищата на водата или са прекомерно скъпи. Водени от доктор Макан Карегар, откривателите са създали опция, която няма сходни проблеми.

Устройството е под формата на антена, която е конфигурирана наоколо до река, отвън водата. Непрекъснато получава GPS и GLONASS сателитни сигнали – част от всеки сигнал се получава непосредствено от спътника, а останалата част идва косвено, откакто се отрази от повърхността на реката. Колкото по-надолу е повърхността по отношение на антената, толкоз по-дълго разстояние минават отразените радиовълни.

Когато индиректната част на всеки сигнал се наслагва върху непосредствено получената част, се получават модели на закъснението. Чрез анализиране на тези модели вграден микрокомпютър Raspberry Pi дефинира настоящото равнище на водата с акуратност от ~1,5 см. Тези данни се предават на управляващите посредством съществуващи мобилни мрежи.

Цялата система коства единствено към 150 евро за създаване и може да се зарежда от безоблачен панел. Всъщност един от датчиците се употребява от две години на река Долен Рейн. Въпреки това технологията сега работи единствено на реки, които са необятни минимум 40 метра – в противоположен случай огромна част от отразения сигнал ще идва от сушата. учените се надяват, че посредством рационализиране на софтуера Raspberry Pi тази цифра може да бъде понижена доста.

Както софтуерът с отворен код, по този начин и проектите за устройството са свободно налични посредством уеб страницата на плана.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР