Управляващите се подготвят да сложат плавен край на извънредната епидемиологична

...
Управляващите се подготвят да сложат плавен край на извънредната епидемиологична
Коментари Харесай

Здравната комисия в парламента заседава: Идва ли краят на пандемичните мерки?

Управляващите се приготвят да сложат равномерен завършек на изключителната епидемиологична конюнктура в страната, която беше въведена доскоро повече от две години. А дружно с това последователно ще стартират да отпадат и корона ограниченията, както и стратегиите за помощ на бизнеса. В Народното събрание към този момент е импортирано предложение за промени в Закона за здравето, квалифицирано от лекарите, които съставляват ръководещата коалиция в здравната комисия. А концепцията им е изключителната конюнктура да завърши на 1 април. Заедно с нея и ще отпаднaт и част от противоепидемичните ограничения като да вземем за пример и условието за съблюдаване на отдалеченост. Дискусионно е дали ще отпадне задължението за носене на маски на закрити публични места.
И с цел да има равномерен преход, ограниченията за поддръжка на бизнеса като 60/40 или пък спомагателното възнаграждение на медиците на първа линия ще останат доникъде на годината. Това не значи, че приходите на медиците ще паднат внезапно, защото властта мисли разновидности за тяхното опазване.

Проектът оставя малка врата за деяние при нова Коронавирус вълна – здравният министър ще може да вкарва противоепидемични ограничения на територията на цялата страна или обособени области за избран интервал от време.
60/40 остава
Междувременно през седмицата Националният съвет за тристранно съдействие одобри проектопостановление, с което мярката за бизнеса 60/40 да бъде удължена до 30 юни тази година. Очакванията са държавното управление да гласоподава смяната на съвещанието си идната седмица. За мярката в бюджета на Национален осигурителен институт за тази година са планувани общо 300 млн. лева за обезщетение на бизнеси, които губят обороти поради Коронавирус рецесията.

По данни на общественото министерство през януари тази година 38.2% от компаниите в България са заявили понижение на приходите от продажби при 28.2% предходния месец. Заетостта още не се е възстановила на равнищата отпреди рецесията и работещите 3.080 млн. души в края на 2021 година са с 4.4% по-малко, в сравнение с в предкризисната 2019 година

60/40 беше въведена през март 2020 година за предприятия, които стопираха работа към изключителното състояние и по-късно – поради изключителната конюнктура, понижиха работното време или пък регистрираха най-малко 20% спад в приходите от продажби спрямо предкризисните времена. До 10 март 2022 година по тази мярка са изплатени 1.791 милиарда лева за опазване заетостта на над 330 хиляди служащи и чиновници в 13 615 предприятия, по данни на държавното управление.
Предложенията в здравния бранш
Народните представители са планували и равномерен преход за лечебните заведения и медиците на първа линия, както и за опциите страната да заплаща за работа с корона пациенти, инсталация, медикаменти за Коронавирус отделенията.

По време на цялата пандемия изначало медиците на първа линия, а по-късно и всички останали получаваха изключително доплащане за работа с пациенти с COVID-19 и евентуално заразни хора, както и с цел да поддържат клиниките в подготвеност за лекуване на пациенти и да работят в неподходящи условия. Това усилваше от време на време двойно заплащането на младите лекари, сестри, акушерки и други медицински експерти.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР