Внушителен 3D мапинг ще бъде прожектиран на фасадата на Националната

...
Внушителен 3D мапинг ще бъде прожектиран на фасадата на Националната
Коментари Харесай

В навечерието на 24 май фасадата на Националната библиотека оживява с внушителен 3D мапинг

Внушителен 3D мапинг ще бъде прожектиран на фасадата на Националната библиотека „ Св. св. Кирил и Методий “ в навечерието на 24 май. Той е част от плана „ Скритите букви “ на фондация „ Прочети София “ и се демонстрира за повторно в столицата, във връзка Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност.


3D мапингът е основан от Полина Герасимова (Poliforma), а образният роман е отдаден на езика и идентичността.

„ Следвах цялостната идея на плана на „ Прочети София “ – „ Скритите букви “. Старах се методът, по който е изработен 3D мапинга да бъде същият, по който са показани самите букви в този план “, сподели пред Радио София Герасимова.

Проектът „ Скритите букви “ стартира през 2018 година, когато в София бяха ситуирани 14 пейки във формата на тези букви от писмеността (Б, Д, Ж, З, И, Й, Ц, Ч, Ш, Щ, Ъ, ь, Ю, Я), които нямат графичен аналог в латинската и гръцката писменост. Именно тези букви съставляват огромен интерес за хората, които не употребяват кирилицата, изясни създателят на 3D мапинга.

„ Това е план, който най-добре се случва на този прелестен празник - 24 май. Ще стартира на 23 май от 21.30 ч., като ще се редуват прожекция и музика до 00.00 часа. Така последната прожекция ще бъде тъкмо в навечерието на празника “, изясни Полина Герасимова.

Тя добави, че 3D мапинга е направен по нетрадиционен метод, като съвсем не е употребена 3D анимация. Основно са рисувани текстури върху постройката, а анимацията е напълно в 2D.

„ За мен беше предизвикателство да го изработя по този метод, да се съобразя с образната идея, която е потребление единствено на един цвят “, сподели Полина Герасимова.

От 2019 година градската апаратура от пейки-букви пътешества под името „ Българските букви “. До момента планът е представян в Париж, Рабат, Берлин, Пловдив, Будапеща, Брюксел, Единбург, Мюнстер, Нотулн, Гент, Брезник и Сеул. Те показват историята на кирилицата и включват преведени стихотворения на 28 български поети.

От 20 май пейките-букви, които са в основата на плана, гостуват в Прага, по самодейност на Българския културен институт в чешката столица. Те ще останат там до 7 юли 2024 година

 

Източник БНР

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР