Управителят на МВФ Кристалина Георгиева бе извикана от предишния си

...
Управителят на МВФ Кристалина Георгиева бе извикана от предишния си
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева забърка страшен скандал

Управителят на МВФ Кристалина Георгиева бе извикана от предходния си шеф Световната банка във връзка със подозрения за оказване на напън по отношение на отчет за икономическото развиване на Китай, съобщи БНР.

Тя е упрекната, че като шеф на Световната банка е оказала напън върху чиновници за възстановяване рейтинга на китайската стопанска система и по този начин позицията на Китай в класацията „ Да правиш бизнес “ за 2018 година се е преместила от 85 място на 78 място.

Според отчета Георгиева изключва данните на Хонконг по политически аргументи. Тя моли „ господин Дянков “ да управлява отчета до окончателното издание и той работи, с цел да „ разпознава промени в данните на Китай, които биха повишили резултата на страната “. В изказване Кристалина Георгиева декларира, че не е съгласна с констатациите.

Очаква се тя да даде пояснение по отношение на отчета на Световната банка на съвещание на МВФ през днешния ден. Говорител на МВФ съобщи, че този конгрес е бил плануван преди, с цел да разиска целите на политиката, и преди годишните съвещания на Фонда и Световната банка идващия месец.

В отчета написа, че Георгиева и нейният основен консултант Симеон Дянков са притискали чиновници, " с цел да създадат съответни промени в индикаторите на Китай " и да изкачат Пекин на по-високо място в класацията. По същото време Световната банка търси поддръжката на Китай за нарастване на капитала си. В отчета се цитират случаи на напън за възстановяване на данните за Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Азербайджан в класацията за 2020 година, само че не са открити доказателства за присъединяване на управлението в тези случаи.

Ключова роля е изиграл и Симеон Дянков, някогашен финансов министър на България, се споделя в текста. Дянков отхвърля да е играл роля в ревизирането на класацията, а Георгиева - да е желала от него да се включи. Но други участници в събитията настояват тъкмо противоположното. Георгиева, която е ръководещ шеф на Международния валутен фонд, не приема заключенията на самостоятелната вътрешна инспекция на Световната банка за нейната роля в изработването на рейтинга от 2018 година " Вече организирах предварителни съвещания със съвета на шефовете на МВФ по този въпрос ", цитира изказването ѝ организация " Блумбърг ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР