Управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) хареса законопроекта на

...
Управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) хареса законопроекта на
Коментари Харесай

ЕЦБ хареса законопроекта за въвеждане на еврото, но има забележки

Управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) хареса законопроекта на България за въвеждането на еврото. Това стана ясно от мнение на институцията по план за промени в българския Закон за платежните услуги и платежните системи.

ЕЦБ приветства задачата на законопроекта за улеснение на гладкото въвеждане на еврото в България, както и навременното използване на нужните ограничения по отношение на това “, се споделя в мнението на ЕЦБ.

В известието се разяснява, че законопроектът има за цел да обезпечи гладкото въвеждане на еврото в България в региона на платежните услуги и платежните системи, както и да улесни упражняването на платежен контрол. Предвижда се законопроектът в частта, която се отнася до въвеждането на еврото в България, да влезе в действие на датата, на която това се случи. За момента най-близката допустима дата, на която това може да се случи е 1 януари 2025 година
Забележки
Европейската централна банка въпреки всичко има и няколко забележки към България, сред които рекомендацията категорично да бъдат конкретизирани пълномощията на Българска народна банка във връзка с Надзорната рамка за електронните платежни принадлежности, схеми и договорености.

Друга рекомендация се отнася до трансгранично приемане на платежни интервенции, свързани с карти. Според ЕЦБ не следва да се не разрешава присъединяване на снабдители на платежни услуги, които са лицензирани в други страни членки и дават платежни услуги в България без клон в системи с окончателност на сетълмента (бел. ред. – това е окончателното прекачване на средства по разплащателните сметки на участниците в платежния процес). Следва да се подсигурява правилото на недискриминация на участниците в платежната система, се споделя още в рекомендациите.
Закон за еврото
Приемането на така наречен „ Закон за еврото “ е процедура, която стартира с влизането на прибалтийските страни във валутния съюз. Нормативната рамка урежда конвертирането на националната валута в евро по сметки, обменянето на национална валута в евро в кеш, както и периодите, възможни цени и оптимален размер на въпросните дейности.

На процедура законът ще обхване точките, изписани и в плана на Плана за приемане на еврото.

Припомняме, че Хърватия одобри закона през май 2022 г, а от 1 януари тази година стана пълновръстен член на еврозоната. Тя и България влязоха дружно във валутно-обменния механизъм ERM-2, само че Загреб съумя да извърши нужните промени по-бързо.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР