Унгарският премиер Виктор Орбан не е сред най-добрите приятели на

...
Унгарският премиер Виктор Орбан не е сред най-добрите приятели на
Коментари Харесай

Орбан заобикаля Меркел, гледа към германските провинции


Унгарският министър председател Виктор Орбан не е измежду най-хубавите другари на немския канцлер Ангела Меркел, само че откри различен път за въздействие в Германия – като заобикаля канцлера и основава връзки с районните водачи.

Тази тактика дава на Орбан и неговите представители късмет да отвръщат рецензиите към тяхното държавно управление от преобладаваща част от политическата власт на Европа и да създадат случая подобен, че Европейски Съюз би трябвало да работи по-меко към Будапеща макар твърдата линия за бежанците и други политики, подкрепяни от унгарския водач като част от визията му за "нелиберална демокрация".

Още през май Европейският парламент гласоподава да задейства "ядрения вариант" на Европейски Съюз против Унгария - по този начин нареченият развой по член 7, който може да докара до преустановяване на правото на глас на страна член, когато блокът взема решения. Унгария надали ще загуби това право, доколкото всички други държави-членки ще би трябвало да поддържат наказването, само че гласуването беше симптом на отчаяние в европейските политически среди от Орбан и неговите политики.

Европейският съюз също подхваща правосъдни дейности против Будапеща по въпроси, в това число отхвърли му да одобри квоти от търсещи леговище, и поради закон, установяващ по-строг надзор върху неправителствени организации (НПО), финансирани от чужбина.

Орбан се нуждае от другари в Европа и откри някои такива в Германия, които са надалеч от пренаселения политически Берлин. През последните шест месеца Орбан и други представители на унгарското държавно управление се срещаха с водачи от немските провинции Саксония, Саксония-Анхалт, Бавария, Хесен и Баден-Вюртемберг. В Германия федералната система, министър-председателите на провинциите и районните представители на партиите имат доста въздействие.

След като немското държавно управление стартира да го подлага на критика, Орбан стартира стратегически да развива връзки с провинциите, където среща по-голямо схващане, повече отношение към бизнеса и по-малко рецензия по правата на индивида и политическите въпроси ", сподели Милан Нич, анализатор в Германския съвет за външни връзки.

С визитите си в провинциите, Орбан може да показа своята позиция пред районните политици и да ухажва непосредствено публичното мнение в изявленията с локалните медии. Неговото обръщение: дано да вършим нещата по собствен метод - и, апропо, ние сме отворени за работа.

"Въпреки че сме по-малки, Германия би трябвало да се отнася към Унгария с уважение", сподели Орбан в изявление за немския районен ежедневник „ Пасауер нойе пресе “ в края на октомври. "Не желаеме да рехабилитираме унгарската стопанска система, употребявайки немски пари... Всичко, което желаеме, е да търгуваме и да вършим бизнес, и желаеме нашите жители да получат позволение да работят".

На държавно равнище Меркел и Орбан не са имали двустранна среща от 2015 година Отмяната на германо-унгарски конгрес предходната година – годишно събитие, протичащо се от 90-те години на предишния век – е различен знак за захлаждането на връзките сред Маркел и Орбан.

Орбан е доста заинтригуван да поддържа мощни бизнес връзките с Германия. Над една четвърт от директните задгранични вложения в Унгарлия са свързани с немски компании. Също по този начин Германия е най-големият сътрудник в търговията на Унгария – с оборот от 47 милиарда евро през 2016 година В това число влизат 26,5% от общия импорт на Унгария и 27,5% от общия експорт през 2016 година, сочат данни на Germany Trade&Invest, организация, която е близка до немското държавно управление.

Орбан и неговите министри също постоянно участват на церемониите за разкриване на немски фабрики и други предприятия в Унгария.

Директни контакти

Срещата с ръководители на провинции в Германия и диалозите с районните медии дават опция на Будапеща да се опълчи на усещанията, които счита за несправедливи, сподели Кристоф Алтуш, заместител държавен секретар за европейските и американските връзки в унгарското външно министерство.

"За страдание, би трябвало да осъзнаем, че немските медии постоянно оповестяват за Унгария, водени от несправедливи предубеждения. Директните контакти на високо равнище дават опция за поправяне на този дисбаланс. Също по този начин, задачата на нашите постоянни медийни изяви е да предадем реалистична, справедлива картина на обстановката в Унгария ", сподели Алтуш.

Унгарското държавно управление също се показва пред германците като ключ към тяхната сигурност. Докато германците имат вяра, че солидарността значи, че други страни би трябвало да поемат тяхната разпоредена част от бежанците, Унгария има друго пояснение. Алтуш сподели, че Будапеща извършва уговорките си към блока като обезпечава границата на Шенгенската зона на Европейски Съюз.

"Ние се причисляваме към правилото на солидарността по миграционния въпрос", сподели той. "Вярваме обаче, че забележителният принос на Унгария за отбраната на външната граница на Европейски Съюз, както и за сигурността и спокойствието на Шенгенското пространство, е част от тази солидарност".

Въпреки декларациите за взаимност, съществуват признаци, че държавното управление в Будапеща също по този начин се пробва да употребява раздялите в границите на Германия, с цел да сътвори чувство за споделено неодобрение с германците от някогашната комунистическа източна част на страната.

"Бях предходната седмица в Източна Германия с премиера и в случай че знаете единствено с каква мъка източните германци - праведни, положителни, почтени християни и политици - приказват за това по какъв начин западняците се отнасят с тях", сподели Золтан Балог, министър на Унгария за човешки запаси, сподели на конференция в градската администрация в град Будапеща на 10 ноември.

"Не е задоволително, че те са страдали от комунизма на [бившия източногермански водач Ерих] Хонекер, в този момент те стартират да им изясняват по какъв начин би трябвало да се държат и че те би трябвало да се срамят от себе си за това или онова", сподели Балог. "Те гледат на нас като на тъпи дребни братя и сестри, които постоянно би трябвало да бъдат учени на нещо, до момента в който пазиме полезностите, които те към този момент са забравили".

Отвъд Бавария

Орбан е известен в Християнсоциалния съюз (ХСС), консервативната баварска сестринска партия на Християндемократическия съюз на Меркел (ХДС). Но поддръжката за него се простира оттатък Бавария, в това число и измежду някои елементи на ХДС.

Посещението на Орбан в Саксония не беше без несъгласия. Регионалните депутати от Зелените и от Левицата желаеха от ХДС да заплати сметката за формалния обяд с Орбан, проведен от провинциалния министър председател Станислав Тилих, защото участваха и други висши районни представители на ХДС.

Рико Гебхард, водач на Левицата в провинциалния парламент, осъди "неудобното побратимяване на саксонските политици от ХДС с десния популист, който потъпква правата на човека" и попита за какво данъкоплатците би трябвало да платят сметката.

Оправданието на районното държавно управление за наличието на други чиновници на ХДС разкри непосредствената връзка сред локалната партия и Будапеща - двама от присъстващите бяха получатели на унгарско отличие за заслуги. /БГНЕС

-------------

Лили Байер, „ Политико “ Будапеща
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР