Унгария и Сърбия планират да подпишат през юни споразумение за

...
Унгария и Сърбия планират да подпишат през юни споразумение за
Коментари Харесай

Унгария и Сърбия ще строят тръбопровод за доставка на руски петрол

Унгария и Сърбия възнамеряват да подпишат през юни съглашение за създаване на петролопровод, по който съветският нефт от петролопровода " Дружба " ще се транспортира през унгарска територия до сръбските консуматори. Това заяви в четвъртък унгарският министър на външните работи и външноикономическите връзки Петер Сиярто след диалози в Будапеща със сръбския министър на мините и енергетиката Дубравка Негре.

По думите му петролопроводът ще бъде прокаран сред унгарския град Алдьо и сръбския град Нови Сад. " Преговорите сред MOL и Transnafta по този план не престават. Споразумение по него може да бъде подписано на сръбско-унгарската среща на върха, планувана за юни ", съобщи Сиярто, говорейки на взаимна конференция със сръбския си сътрудник.

Доставките на съветски нефт по тръбопровода " Дружба " не са обект на наказания от страна на Европейски Съюз.

По-рано Сиярто заяви, че дължината на петролопровода от Алдьо до Нови Сад ще бъде 128 км, а цената на построяването му е към 100 млн. евро. За построяването му може да се употребява коридорът на газопровода от Сърбия до Унгария, който е част от сухопътното уголемение на втората линия на газопровода " Турски поток ", което ще редуцира периода за осъществяване на плана. Предвижда се построяването на газопровода сред Унгария и Сърбия да отнеме от година и половина до две години.

Съвместни покупки на газ

Държавните маджарски и сръбски компании ще основат взаимно дружество за закупуване на газ на европейския пазар, съобщи Сиярто.

" Унгарската MVM и Srbijagas скоро ще основат взаимно дружество за осъществяване на взаимни действия в региона на търговията с газ, което ще ускори наличието на двете страни на централноевропейския енергиен пазар ", съобщи външният министър. Той също по този начин заяви, че през тази година е реализирано рамково съглашение за предпазване на 500 млн. куб. м природен газ за Сърбия в складове в Унгария.

Освен това продължава построяването на нова електропреносна линия сред двете страни, която би трябвало да бъде въведена в употреба до 2028 година " Това ще ускори нашата самостоятелност от от време на време изцяло безумните промени на интернационалния пазар на електрическа енергия ", сподели Сиярто.

" Тясното сръбско-унгарско съдействие в региона на енергетиката обезпечава повече сигурност и за двете страни. Това е една от най-успешните области на нашето стратегическо партньорство, което безспорно към този момент е донесло доста значими резултати ", заключи министърът.

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР