Украйна вече използва предоставени от САЩ касетъчни бомби срещу руските

...
Украйна вече използва предоставени от САЩ касетъчни бомби срещу руските
Коментари Харесай

Ефективно. Украйна вече използва касетъчни бомби, доставени от САЩ

Украйна към този момент употребява предоставени от Съединени американски щати касетъчни бомби против съветските сили на своя територия. Това заяви късно в четвъртък представителят на Белия дом за националната сигурност Джон Кърби .

Новината идва, откакто преди седмица Киев удостовери, че, само че още не ги е употребявал.

" Използват ги по подобаващ метод ", сподели Джон Кърби на брифинг в четвъртък.

" Използват ги дейно и това в действителност оказва въздействие върху отбранителните обединения на Русия и отбранителните маневри на Русия ", добави той, без да дава повече детайлности.

Съединени американски щати касетъчни бомби на Украйна, преди към две седмици. Тогава американският президент Джо Байдън сподели, че решението е било мъчно, само че е вярно, тъй като Киев се нуждае от муниции, с цел да спре съветските офанзиви.

Касетъчните муниции са контейнери с десетки до стотици по-малки експлозиви в тях. Те могат да бъдат хвърляни от самолети, изстрелвани от ракети или от артилерия, морски оръдия или ракетни установки.

Контейнерите се отварят на избрана височина и разпръскват обособените експлозиви. Те са предопределени да се задействат при удар, само че забележителна част от тях не съумяват да експлодират - да вземем за пример когато се приземят на мокра или мека земя. Това значи, че могат да се детонират в по-късен миг. Така те трансформират обстреляния регион в минно поле и излагат на риск цивилното население дълго след края на бойните дейности.

Затова и потреблението им е неразрешено от спогодба, подписана от стотици страни. Съединени американски щати, Русия и Украйна обаче не са подписвали съглашението.

Решението на Съединени американски щати да достави касетъчни муниции на Украйна срещна и беше посрещнато с остра реакция от страна на Москва. Досега и Русия, и Украйна са употребявали сходни муниции.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР