Започна тридневното погребение на загиналия в катастрофа с хеликоптер президент

...
Започна тридневното погребение на загиналия в катастрофа с хеликоптер президент
Коментари Харесай

Погребват 3 дни иранския президент Ебрахим Раиси

Започна тридневното заравяне на починалия в злополука с хеликоптер президент на Иран Ебрахим Раиси.

Погребалната върволица потегли от Табриз, а камион превозва ковчезите на починалия ирански президент, външния министър и други публични лица, починали при злополуката с хеликоптер в неделя. 

(Във видеото: Президентът и външният министър на Иран починаха в злополука с хеликоптер)

Камионът е декориран с бели цветя, а опечалените са го заобиколили и се бутат напред, с цел да сложат ръцете си върху него, разкрива в елементи картината репортаж на Sky News. 

Ирански публични лица хвърлиха малко повече светлина върху това по какъв начин ще наподобява погребението на Ебрахим Раиси.

Погребението е разграничено на няколко стадия - първата гала стартира през днешния ден в 9:30 ч. локално време в северозападния град Табриз.

Мохсен Мансури, иранският вицепрезидент по изпълнителните въпроси, съобщи в изявление за IRINN, че по-късно тялото на Раиси ще бъде преместено в религиозния град Кум.

Друга върволица ще стартира там в 16,30 ч. локално време.

Оттам телата на Раиси и на другите починали в хеликоптера ще бъдат отнесени в столицата Техеран.

Върховният водач Али Хаменей ще води молебствия над телата по време на формалната погребална гала. 

В четвъртък сутринта тялото на Раиси ще бъде трансферирано в Бирджанд, столицата на провинция Южен Хорасан, и по-късно в Машхад, където ще бъде заровен в храма на осмия шиитски имам Реза в четвъртък вечерта.

Хиляди опечалени се стекоха в Табриз преди погребението на Ебрахим Раиси, което стартира тази заран и ще продължи няколко дни.

Някои от тях са пристигнали със фотоси на починалия ирански президент, а други носят палестински флагове. 

Под управлението на Раиси Иран поддържаше " Хамас " във войната му против Израел в Газа. 

" Хамас " оглави нападението, с което стартира спорът, а " Хизбула ", също подкрепяна от Техеран, изстреля ракети по Израел.

Миналия месец Иран предприе невиждано нахлуване с безпилотни самолети и ракети против Израел.  

Иранските протестиращи показаха " наслада " от гибелта на президента Ебрахим Раиси, именуван " касапинът на Техеран ".

В изявление за предаването " Светът с Ялда Хаким " на Sky News трима иранци приказват при изискване за анонимност заради опасения, че ще бъдат проследени от режима в страната.

Един от водачите на митинга, който сега се укрива, допусна, че злополуката в неделя, при която почина и външният министър на Иран, е била " авансово планувана ".

" Може би не сме в течение на всичко, само че отдавна е известно, че Раиси е сериозен кандидат да размени висшия водач Хаменей и може би някои не са желали това да се случи ", споделя той.

" Но като цяло това беше доста добра вест " , добавя протестиращият.

" Всичко, което мога да кажа, е, че единственото нещо, което ме е направило същински благополучен през последните пет години, е новината за гибелта на Раиси. ", споделя още протестиращият пред Sky News.

По време на ръководството на Раиси се организираха огромни митинги поради Махса Амини - дамата, която умря, откакто беше задържана за това, че сякаш не е носела вярно хиджаба си.

Съединени американски щати обявиха, че Раиси има " кръв по ръцете си " , защото някогашният твърдолинеен свещеник е бил " жесток участник в репресиите против иранския народ в продължение на съвсем четири десетилетия ".

" Той унижи враговете " , споделят опечалените, до момента в който трае шествието

Докато траурната върволица на Ебрахим Раиси продължава в Табриз, публицисти интервюират опечалените на място. 

Хасти Амири, гражданин на Техеран, споделя пред AP: " От момента, в който чухме [новината за катастрофата]... се притеснявахме какво ще се случи с нас, с него (Ебрахим Раиси) и с нашата страна ".

" Всички ние бяхме съкрушени [когато се появи новината, че е загинал] ". 

Мохамед Бехешти, различен гражданин на столицата, съобщи, че е печален от загубата на подобен всесилен водач.

" Бяхме шокирани, че сме изгубили подобен темперамент, темперамент, който накара Иран да се гордее и унижи враговете " , сподели той.

" Особено през последния месец видяхме по какъв начин неговата мощ унижи Израел и Америка и по какъв начин Иран беше повдигнат до величието ", добавя той. 

Кой е Ебрахим Раиси?

Президентът беше по едно и също време почитана и спорна фигура в Иран - до момента в който ръководството му беше опетнено от серия всеобщи митинги, той беше считан за главен претендент за правоприемник на висшия водач.

Раиси е хардлайнер и някогашен началник на правосъдната система, за който някои допускаха, че един ден може да размени аятолах Али Хаменей.

Заради присъединяване си в осъждането на гибел на хиляди пандизчии на съвестта през 80-те години на предишния век той беше наименуван " касапинът от Техеран ", защото беше член на по този начин наречената " комисия на гибелта ", за което по-късно беше глобен от Съединени американски щати.

Подкрепя службите за сигурност на страната, които се борят с всяко противоречие, в това число след гибелта на Махса Амини през 2022 г. 

Амини умря, откакто беше задържана за това, че сякаш не е носела вярно хиджаба си, а по-късно проверяваща група на Организация на обединените нации откри, че Иран е виновен за " физическото принуждение ", което тя е претърпяла. 

Раиси също по този начин поддържа невижданото решение на Иран през април да предприеме офанзива с дрон и ракети против Израел в границите на войната с " Хамас " - ръководещата в Газа войнствена формация, виновна за офанзивите от 7 октомври, при които в южната част на Израел бяха убити 1200 души.

Иран въоръжава Русия във войната ѝ против Украйна и продължава да въоръжава марионетни групировки в Близкия изток, като йеменските бунтовници хути и ливанската Хизбула.

Той сполучливо се кандидатира за президентския пост още през август 2021 година на избор, който получи най-ниската изборна интензивност в историята на Ислямската република, защото на всички негови евентуално известни съперници беше неразрешено да се кандидатират според иранската система за инспекция.

При кандидатстването за президентския пост през 2017 година той загуби от Хасан Рухани, релативно умерения свещеник, който като президент реализира нуклеарното съглашение на Техеран със международните сили през 2015 година

Тридневни погребения стартират през днешния ден

Всички държавни и бизнес институции в Иран ще бъдат затворени през днешния ден, защото в страната стартират тридневни погребения на Ебрахим Раиси и Хосейн Амир Абдоллахиан. 

Отделни погребални церемонии за иранския президент и външния министър ще се проведат в североизточния град Табриз и в свещения град Кум. 

Върховният водач на Иран аятолах Али Хаменей ще се помоли над телата им в сряда.

Погребението на Раиси ще се състои в четвъртък в Машхад, града, в който е роден. 

Вчера стотици опечалени се събраха на централния площад Вали-е-Аср с плакати на Раиси. 

Някои мъже стискаха молитвени мъниста и плачеха, а дами, облечени в черни чадори, се събираха дружно, държейки фотоси на мъртвия водач.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР