Той беше смятан за най-вероятния следващ върховен лидер на Иран,

...
Той беше смятан за най-вероятния следващ върховен лидер на Иран,
Коментари Харесай

Касапинът от Техеран. Кой е Ебрахим Раиси, загиналият ирански президент

Той беше считан за най-вероятния идващ висш водач на Иран, само че почина на 63-годишна възраст в злополука с хеликоптер. Кой беше Ербахим Раиси, ултраконсервативният президент на ислямската република?

Ебрахим Раиси , ултраконсервативният ирански президент, за който мнозина смятаха, че ще стане идващият висш водач на страната,.

Хеликоптер с Раиси и неговия външен министър Хосеин Амир-Абдолахян на борда се разруши в планинската северозападна част на Иран на 19 май на връщане от посещаване на границата с Азербайджан. Всички членове на екипажа на машината също починаха.

Раиси беше дългогодишно протеже на висшия водач аятолах Али Хаменей . Преди да стане президент, той беше върховен прокурор, за който също се твърди, че е изиграл роля в една от най-мрачните глави от историята на ислямската република.

Покойният ирански президент ще бъде запомнен с това, че ръководеше бруталното потушаване на невижданите, избухнали в страната през 2022 година след гибелта на млада жена.

Стотици бяха убити и хиляди задържани, до момента в който държавните сили нападнаха със мощ демонстрациите. Протестите се трансфораха в едно от най-големите провокации пред духовните управници на страната от десетилетия насам. Раиси отбрани кървавите репресии и упрекна непознати сили и опозиционни групи в подстрекателство на безредиците.

Според Али Ваез , специалист по иранските въпроси в неправителствената организация " Международна спешна група ", ръководството на Раиси е белязан от възходящи обществени и политически разриви и влошени връзки със Запада.

" Неговият мандат отразява по-широката наклонност на все по-изолирано правене на политика на върха на иранската система, защото консолидира ултраконсервативния надзор ", споделя Ваез.
Екзекуциите от 1988 година
Раиси посещава семинарии в свещените шиитски градове Кум и Машхад , където е роден през 1960 година По-късно учи теология и ислямска юриспруденция под управлението на Хаменей и други авторитетни духовници.

Президентът беше именуван от критиците на ислямската република " Касапинът от Техеран " поради хипотетичната му роля в всеобщите изтезания на политически пандизчии през 1988 година По това време Раиси е заместник-ръководител на прокуратурата в Техеран .
Вижте съ
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР