Необслужваните бързи кредити у нас се увеличават с над 30%

...
Необслужваните бързи кредити у нас се увеличават с над 30%
Коментари Харесай

Анализатор: Бързите кредити станаха опасно непрозрачни, за това има ръст на делата в съда

Необслужваните бързи заеми у нас се усилват с над 30% към края на март. Това демонстрират данни на Българска народна банка. В същото време Българска народна банка стяга критериите за разпределяне на ипотечните заеми.

" Тези 6 критерия касаят най-важните параметри при отпущането на един заем. Виждаме притеснителни темпове на кредитиране. Много ликвидни са банките, доста са ниски лихвите по заемите, апетитът към задлъжняване е доста висок ", разяснява финансовият анализатор Десислава Николова в студиото на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ Българска народна банка може да бъде по-рязка и да работи в посока на повишение на минималните наложителни запаси. Не ставаме очевидци за пръв път на такива ограничения, обърна внимание Николова.

" Това е във връзка с новите клиенти. Тези, които към този момент са изтеглили, те са изтеглили при съответен тип условия ", посочи финансовият анализатор.

Според Николова статистиката на Българска народна банка е малко по-обща, а има и други сдружения, които отпускат заеми и тези данни влизат към общите.

" Има растеж на делата в съда в посока на отпуснати бързи заеми. Годишният % на разноските не може да надвишава 5 пъти наказателната рента за просрочие, което значи не повече от 68,9% общо оскъпяване на един бърз заем. Това значи, че лихвата по този заем не може да бъде по-висока от 53,5%. Регламентацията не е изпълнима за съответните институции и започнаха да начисляват спомагателни такси. Тези заеми станаха ужасно непрозрачни ", изясни гостът.

Николова акцентира, че при бързите заеми би трябвало да се вземе дребна сума, която да се върне бързо.

" Балът е нещо, което се знае от години, че ще се случи. Човек би трябвало да заделя и за непредвидени разноски. Трябва да се внимава с тези заеми. Търсете си правата съгласно закона, искайте си надвзетите суми по правосъден ред ", сподели още финансовият анализатор.

Самата тя има е случай с човек, който се свърза с нея, с цел да му позволи проблем с 36 бързи заема. Николова добави, че сдруженията имат интерес да не стопират да отпускат бързи заеми на клиентите.

Тя за следващ път напомни златното предписание, че размерът на отговорностите към кредитни институции не би трябвало да надвишава 30-40% от чистия приход.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР