Украйна отхвърли призива на Русия украинските сили в Мариупол да

...
Украйна отхвърли призива на Русия украинските сили в Мариупол да
Коментари Харесай

Украйна отхвърли призива на Русия за предаване на силите на Киев в Мариупол

Украйна отхвърли апела на Русия украинските сили в Мариупол да се предадат и на собствен ред прикани Москва да отвори филантропични коридори в обсадения град. При нов съветски обстрел в Киев са починали четирима души, оповестиха управляващите в града.

Преговорите с съветската страна ще продължат през днешния ден , заяви Михайло Подоляк, консултант на украинския президент Володимир Зеленски.

Не може да става дума Украйна да отстъпи град Мариупол и да постави оръжие, съобщи вицепремиерът Ирина Верешчук в отговор на апела на съветската страна украинските сили в Мариупол да сложат оръжие поради филантропичната злополука в града. В обсаденото пристанище 400 хиляди цивилни са с отрязани връзки, водоподаване, електричество и газ.

Генерал-полковник Михаил Мизинцев, шеф на съветския Национален център за ръководство на защитата съобщи, че украински националисти и „ неонацисти “ са виновни за всеобщ гнет и голям брой убийства в Мариупол.

Властите в Киев оповестиха, че през вчерашния ден през филантропични коридори от украинските градове са били евакуирани над 7000 души , повече от половината от тях от Мариупол. Правителството възнамерява през днешния ден да изпрати близо 50 рейса, които да изведат още поданици на града.

Президентът Зеленски акцентира, че съветските сили не престават офанзивите против цивилни и окачестви бомбардировките като „ гнет, който ще се помни епохи напред “.

„ В обсадения Мариупол съветските военновъздушни сили хвърлиха бомба върху учебно заведение по изкуствата. Хората го използваха като укритие от бомбардировките. Там нямаше военни позиции. Имаше към 400 души - мирни поданици. Предимно дами и деца, и възрастни хора. “

В послание към Кнесета Зеленски прикани Израел да поддържа страната му .

Израел поставя доста старания да уреди договаряния на най-високо ниво сред Украйна и Русия, съобщи украинският президент Володимир Зеленски, като добави, че те може се проведат в Ерусалим, съобщи Франс прес.

Зеленски акцентира, че израелският министър председател Нафтали Бенет се пробва да откри метод за осъществяване на договаряния с Русия и акцентира, че Киев му е благодарен за това.

Възможно е договарянията сред Русия и Украйна да се организират в Ерусалим, добави Зеленски.

„ Това е положително място за реализиране на мир. Ако това е допустимо. “

Най-малко четири са жертвите на обстрела в Киев късно нощес , заяви кметът Виталий Кличко в Телеграм. Първоначално беше обявено за един умрял. Ударени са няколко жилищни здания и търговски център. 

Кметът на обкръжения северен град Чернигов заяви, че десетки цивилни са били убити при разхвърлян артилерийски обстрел, ударена е била и постройката на болница.

Организация на обединените нации разгласи, че от началото на войната домовете си са напуснали 10 милиона украинци , което е над една четвърт от популацията на страната. От тях близо 3 милиона и половина са потърсили леговище в чужбина, другите са се насочили към по-малко засегнатите от военни дейности региони на Украйна.

Според Михайло Подоляк, консултант на украинския президент, договарянията за преустановяване на войната може да продължат няколко седмици, макар че има признаци за „ по-адекватна “ позиция на Москва.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу твърди, че Русия и Украйна са постигнали прогрес и са покрай съглашение.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР