Украйна допусна грешка, като се отказа от ядрения си арсенал

...
Украйна допусна грешка, като се отказа от ядрения си арсенал
Коментари Харесай

Дмитро Кулеба: Украйна допусна грешка, като се отказа от ядрения си арсенал в началото на 90-те години в замяна на гаранции за сигурност от страна на САЩ, Великобритания и Русия

Украйна позволи неточност, като се отхвърли от нуклеарния си боеприпас при започване на 90-те години в подмяна на гаранции за сигурност от страна на Съединени американски щати, Англия и Русия. Това съобщи украинският външен министър Дмитро Кулеба в изявление за Си Би Ес.

Запитан дали е било неточност страната да се откаже от нуклеарните оръжия според Будепещенския меморандум от 1994 година, дипломатът отговори малко: " Да ". Относно това дали Съединени американски щати дължат нещо на Украйна в този подтекст, Кулеба отвърна: " Отчасти. Независимо от грешките, позволени в предишното, актуалният ни живот дава на всички ни отлични благоприятни условия, с цел да ги изправим.

Предвид обстоятелството, че се отказахме от собствен нуклеарен боеприпас, че гаранциите за сигурност, които ни бяха дадени, се провалиха, считам, че някои страни би трябвало да се усещат виновни за това. И да работят крепко, с цел да намерят съответна и ефикасна гаранция за сигурност за Украйна ".

При подписването на Будапещенския меморандум на 5 декември 1994 година Съединени американски щати, Англия и Русия подчертаха уговорката си да зачитат независимостта, върховенството и съществуващите граници на Украйна според Заключителния акт на Конференцията за сигурност и съдействие в Европа.

Освен това те поеха задължението да се въздържат от опасност или от потреблението на мощ против териториалната целокупност или политическата самостоятелност на Украйна, както и че никое от оръжията им в никакъв случай няма да бъде употребявано против страната, като се изключи случаите при самозащита или при други условия според Хартата на Организация на обединените нации.

По време на присъединяване си в Мюнхенската конференция по сигурността украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че украинското Министерство на външните работи ще свика среща на върха на страните, подписали Будапещенския меморандум. Ако такава не се състои или в случай че Киев не получи гаранции за сигурност обаче, той предизвести, че страната му ще смята клаузите от 1994 година за невалидни.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР