Украинският президент Володимир Зеленски благодари на премиера на България Николай

...
Украинският президент Володимир Зеленски благодари на премиера на България Николай
Коментари Харесай

Зеленски благодари на Денков за принципната позиция на България в подкрепа на Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски благодари на премиера на България Николай Денков за „ кардиналната позиция на държавното управление му в поддръжка на Украйна “. Това стана ясно от обява на Зеленски в обществената мрежа Екс (бившия Туитър).

Новината идва няколко дни след визитата на Денков в Европейския парламент в Страсбург, където министър председателят. Денков прикани за продължение на помощта за Украйна във войната ѝ с Русия и съпостави съветската военна експанзия с тази на нацистка Германия през Втората международна война.

В диалог с Денков в четвъртък Зеленски е благодарил на българския министър председател за „ мощната му тирада “ освен това посещаване.

По време на диалога двамата са разискали военната помощ за Украйна. Зеленски е уведомил Денков за настоящите потребности на нападнатата от Русия страна - най-много в региона на военновъздушните сили и артилерията.

Зеленски и Денков са разговаряли и по въпроса за присъединението на Украйна към Европейския съюз (ЕС), като украинският президент е подчертал значимостта на „ единството в поддръжка на европейската интеграция “ на неговата страна.

От обявата на Зеленски излиза наяве още, че той е поканил България да излъчи собствен представител, който да се включи в идващия кръг от договарянията по така наречен „ формула на мира “.

Това е мирният проект от 10 точки на украинския президент, който планува мирни договаряния с Русия едвам след изтеглянето на всички съветски войски и връщането на всички окупирани от Москва украински територии.

Русия стартира непредизвиканото си пълномащабно навлизане в Украйна на 24 февруари 2022 година Оттогава западните страни изпращат военна помощ на нападнатата от Русия страна.

Преди малко повече от седмица българският парламент на бронетранспортьори на Украйна.

Няколко месеца преди този момент на военно-техническа помощ на Украйна. Това се случи в осъществяване на от декември предходната година.

В началото на ноември Зеленски и Денков организираха диалог, в който за оказаната политическа поддръжка в процеса по евроинтеграция на Украйна.

Малко по-късно Европейската комисия за участие с Киев.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР