Парламентът на Грузия гласува противоречив закон за чуждестранните агенти, който

...
Парламентът на Грузия гласува противоречив закон за чуждестранните агенти, който
Коментари Харесай

Грузия одобри противоречив закон, който предизвика масови протест...

Парламентът на Грузия гласоподава спорен закон за " задграничните сътрудници ", който провокира всеобщи улични митинги в продължение на седмици. Сега обаче законът е изправен пред евентуалното несъгласие на президента на Грузия, което Народното събрание може да преодолее посредством в допълнение гласоподаване.

 

Критиците настояват, че законопроектът, който те назовават " закон за Русия ", може да бъде употребен за застрашаване на гражданските свободи, осведоми Би Би Си.

 

Хиляди хора се бяха събрали край Народното събрание в Тбилиси, с цел да стачкуват против решението.

 

В понеделник министър-председателят Иракли Кобахидзе предизвести, че в случай че управляващите правят отстъпка при третото четене на законопроекта, Грузия ще загуби суверенитет и " елементарно ще показа ориста на Украйна ", без да прецизира какво има поради.

 

Протестиращите се заканиха на служителите на реда, облечени в цялостно снаряжение за битка с безредиците, които охраняваха страничните входове на постройката. Атмосферата беше напрегната и вътре в Народното събрание, като сред проправителствените и опозиционните депутати се стигна до физически и словесни конфликти. При влизането си в постройката на Народното събрание президентът Саломе Зурабишвили - конкурент на господин Кобахидзе - съобщи пред Би Би Си, че ще наложи несъгласие на закона.

 

Полицията за битка с безредиците се сблъсква с стачкуващи, които желаят да одобряват закон за непознатото въздействие

 

Въпреки това " Грузинска фантазия " разполага с задоволителен брой депутати в Народното събрание, с цел да я отхвърли, и има малко подозрения, че законът ще бъде признат.

 

Съгласно законопроекта, който във вторник мина на трето и последно четене с 84 гласа против 30, неправителствените организации и самостоятелните медии, които получават повече от 20% от финансирането си от задгранични донори, ще би трябвало да се записват като организации, " които пазят ползите на непозната мощ ".

Освен това те ще бъдат следени от Министерството на правораздаването и могат да бъдат принудени да споделят поверителна информация - или ще бъдат подложени на огромни санкции в размер до 25 000 лари (9400 долара; 7500 паунда).

 

Протестиращите се притесняват, че законодателството ще бъде употребявано от държавното управление за угнетяване на съперниците му. Бяха направени и паралели с властнически закон, който влезе в действие в Русия през 2012 година и който Кремъл от този момент употребява за репресии против дисиденти. Опозиционните партии настояват, че законът може да навреди на опитите на Грузия да се причисли към Европейския съюз (ЕС), който ѝ е дал статут на претендент за участие. Европейски Съюз предизвести, че законопроектът може да заплаши по-нататъшния прогрес в границите на блока.

 

Масови манифестации против законопроекта обгърнаха кавказката страна в продължение на близо месец. Снимки и фрагменти, оповестени в интернет през последните дни, демонстрират яростни конфликти сред протестиращите и полицията.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР