Украинските въоръжени сили отрекоха Русия да е превзела днес град

...
Украинските въоръжени сили отрекоха Русия да е превзела днес град
Коментари Харесай

Украйна отрича Русия да е превзела Мариинка

Украинските въоръжени сили отхвърлиха Русия да е превзела през днешния ден град Мариинка в източната Донецка област.

" Не е правилно да се приказва за завладяване на Маринка. Нашите сили са в града ", сподели украинският боен представител Олександър Щупун по националната телевизия.

Малко по-рано съветският министър на защитата Сергей Шойгу разгласи, че въоръжените сили на страната му са завладяли изцяло Мариинка, покрай Донецк.

" В хода на дейните настъпателни дейности щурмови отряди на групировката " Юг " освободиха изцяло през днешния ден популации пункт Маринка ", доложи Шойгу на среща с президента Владимир Путин.

Русия разгласи през септември предходната година, че анексира Донецка област, Източна Украйна, където се намира Мариинка.

Срещата сред Путин и Шойгу бе предавана онлайн по съветската телевизия.

По-рано този месец съветският президент разгласи, че ще се кандидатира за нов мандат на поста на изборите през март следващата година.

Мариинка се намира на пет километра югозападно от Донецк - към този момент следения от Русия районен център на едноименната източна украинска област. Евентуалното завладяване на града би разрешило на съветските въоръжени сили да продължат на запад настъплението си в Донецка област, отбелязва Агенция Франс Прес.

На срещата с Шойгу Путин изрази удовлетворение, че завладяването на Мариинка има " най-малко два позитивни резултата ": отдалечава съперника от Донецк и открива пред съветската войска " необятен действен шир ".

Руският президент разпореди на министъра на защитата да предложи за награждаване военнослужещите, които са се отличили при завладяването на града.

Ройтерс показва, че Мариинка е имала преди войната към 10 хиляди поданици. Заедно с Авдеевка - различен град в Донецка област, тя е една от главните цели на съветската войска през последните месеци.

Повечето хора, посетили Мариинка напоследък, я разказват като нереален град, трансфорат в руини.

В началото на този месец английското военно разузнаване разяснява, че съветските въоръжени сили съвсем са завладяли Мариинка.

В изказване, представено от Укринформ, въоръжените сили на Украйна просто оповестяват през днешния ден за дейни съветски офанзиви с пехота в посока Мариинка и Авдеевка, Донецка област, както и в югоизточната Запорожка област. Тези набези са били подкрепени от бронирани коли и самолети, пускащи бомби с точно ориентиране, написа в текста.

Евентуалното завладяване на Мариинка би било най-големият триумф на Русия във войната от май, когато тя откри надзор върху Бахмут след кървави сражения. И този украински град, който също се намира в Донецка област, на процедура бе подравнен със земята след няколко месеца на яростни боеве.
ТЕМА преди 31 минути 372 преди 1 час 1024 преди 3 часа 658
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР