Украинската група Калуш Оркестра (Kalush Orchestra) спечели музикалния конкурс Евровизия.

...
Украинската група Калуш Оркестра (Kalush Orchestra) спечели музикалния конкурс Евровизия.
Коментари Харесай

Украйна спечели Евровизия. Зеленски поиска финалът догодина да е в свободен Мариупол

Украинската група Калуш Оркестра (Kalush Orchestra) завоюва музикалния конкурс Евровизия. Песента им “Стефания ” събра най-вече поддръжка от публиката и завоюва с общо 631 точки.

На второ място е английският реализатор Сам Райдър, който получи най-висока оценка от журито на състезанието.

След осъществяването си музикантите от Калуш Оркестра желаеха светът да помогне на страната им.

“Молим ви, помогнете на Украйна, помогнете на Мариупол, помогнете на “Азовстал ” в този момент ”, споделиха те по време на финала на състезанието в Торино, Италия, в събота.

Русия стартира война против Украйна на 24 февруари. До момента се знае за над 3500 убити цивилни, макар че съгласно Организация на обединените нации действителният брой на жертвите евентуално е доста по-голям. Над 6 милиона украинци са бежанци поради войната.

Мариупол е измежду най-тежко засегнатите от бомбардировките градове. Според локалните управляващи градът на процедура към този момент не съществува. Последното място в него, което не е окупирано от съветската войска, е металургичният цех “Азовстал ”, където към момента има украински бойци, в това число ранени, както и медицински личен състав.

Победата на Калуш Оркестра значи, че Украйна ще бъде хазаин на идващото издание на Евровизия. Президентът Володимир Зеленски сподели, че страната “ще направи всичко допустимо ” да организира финала през 2023 година в “украински Мариупол ” - “свободен, кротичък и построен още веднъж ”.

Заради непредизвиканата военна експанзия против Украйна, Русия беше изключена от тазгодишното издание на Евровизия.

България беше показана на тазгодишното издание на Евровизия от групата Intelligent Music Project, която не стигна до финала на състезанието.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР