Учените продължават да разплитат тайните на мумиитеУчени откриха съставките, които

...
Учените продължават да разплитат тайните на мумиитеУчени откриха съставките, които
Коментари Харесай

Лаборатория на 2600 г. разкри как древните египтяни са правели мумиите

Учените не престават да разплитат тайните на мумиите
Учени откриха съставките, които са употребявани в лаборатория на 2600 година в Древния Египет за мумифициране на тела. Това са катран, мазнини, дървесни смоли и масла,  заяви „ Вашингтон пост “.

Откритията, оповестени в списание „ Nature “, демонстрират, че веществата, най-малко в тази лаборатория – са били артикул на забележителна световна верига за доставки, разчитаща на средиземноморската, африканската и може би даже азиатската търговия за доставяне със характерни съставки с противогъбични и антибактериални свойства.

„ Това е в действителност вълнуващо “, споделя пред „ Вашингтон пост “ Махмуд Бхагат, биохимик в Националния проучвателен център в Кайро и член на изследователския екип. „ Ако египтяните са пътували толкоз надалеч, с цел да се снабдят с тези характерни естествени артикули, от тъкмо тези страни, а не от други страни сред тях, това значи, че е било съзнателно, не е било просто опит или грешка… Те са знаели за микробиологията. “

Шепа наръчници за балсамиране – дружно с химически проучвания на определени мумии – от дълго време са главните „ прозорци “ към разбирането на мистериозния и комплициран 70-дневен развой на изсушаване и консервиране на телата.

През 2016 година, археолозите откриват подземна работилница за балсамиране, ситуирана на един хвърлей от известните пирамиди в Саккара, некропола на античната египетска столица Мемфис, напомня Дарик.

На мястото са открити повече от 100 съда, в това число глинени чаши и червени купи, някои от които с етикети, обясняващи по какъв начин наличието им е употребявано в процеса на мумифициране: „ За главата му “, „ с цел да бъде миризмата му приятна “ или „ за отбрана на черния дроб “. С помощта на тези гравирани съдове учените биха могли да извършат химически разбори на останките, с цел да се опитат да възстановят първичното им наличие. Резултатът е един доста характерен „ прозорец “ към процеса на мумифициране.

Изследването дава богата и завладяваща информация за това по какъв начин античните египтяни са се снабдявали с материали за балсамиране.

Смята се, че естественият битум, сходно на катран вещество, произлиза от Мъртво море. Страничните артикули от хвойна и кипариси, както и смолата от жанр цъфтящи растения, наречени пистация, евентуално идват от Средиземноморския район. Използвали са и смола от елеми – дърво, което пораства в тропическите гори в Африка и Азия. Най-интересното е, че учените са разкрили смола от гума, която идва от семейство дървета, растящи в горите в Индия и Югоизточна Азия.

„ Индустрията за балсамиране е била мотор на ранната глобализация, като това е означавало, че в действителност е трябвало да се транспортират тези смоли на дълги дистанции – от Югоизточна Азия до Египет “, споделя съавторът на проучването Филип Стокхамер, археолог от университета „ Лудвиг Максимилиан “ в Мюнхен.

Въпреки това Смит съобщи, че не е изцяло уверен от резултата на смолата, която е открита единствено в една проба и е единственият съставен елемент, който допуска търговски път до Азия. След хиляди години останките са остарели и изветрели, тъй че химическият разбор може да даде сведения за това какво е имало в съдовете, само че не и доказателства. Това оставя място за теоретичен спор дали остатъкът е химическият пръстов отпечатък на несъмнено растение. Смит отбелязва да вземем за пример, че някои от химическите разбори биха могли да се поясняват като доказателство, че египтяните са въвели растения, които се срещат в днешна Америка. „ Знаем, че не е имало кръстосване сред остарелия и новия свят, тъй че казусът беше отритнат “, сподели Смит.

Новото проучване оспорва други дългогодишни догатки за Древен Египет. В текстовете „ антиу “ дълго време е считана за дума, означаваща „ смирна “. Пет съда с етикет „ антиу “ в Саккара обаче в действителност съдържат примес от животинска лой и масло или катран от кедър, хвойна и кипарис. По сходен метод се счита, че „ сефет “ се отнася за свещено масло, до момента в който три съда с този етикет са съдържали скотски мазнини, комбинирани с растителни добавки, което подсказва, че може да става въпрос за ароматно масло.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР