Учените по цял свят усилено търсят отговор на въпроса за

...
Учените по цял свят усилено търсят отговор на въпроса за
Коментари Харесай

Коронавирус: три теории за произхода на новия вариант Омикрон

Учените по целия свят интензивно търсят отговор на въпроса за произхода и характерните особености на новия вид на ковид Омикрон. Може и да звучи академично, само че в действителност става дума за това по кое време най-сетне ще настъпи краят на пандемията и по какъв начин бихме могли да се защитим по-добре против бъдещите разновидности.

Макар за момента данните да не са доста, едно е ясно: Омикрон е рисков. Заради неговите към 50 разновидности в шиповия протеин Омикрон се разпознава по-трудно от наличните ваксини. Това значи, че и ваксинираните биха могли да се заразят с Омикрон. Освен това новият вид е по-заразен, а огромният брой инфекции може бързо да претрупа здравната система. Освен това болестта може да протече доста по-тежко, както в това време сподели и първият смъртен случай на пациент с новия вид.

Ще стане ли SARS-CoV-2 ендемичен?

Затова и първичните, и бустерните имунизации с наличните препарати са толкоз значими. Омикрон ще продължи да се популяризира, като в идващите месеци може да измести преобладаващия за момента вид Делта в редица елементи на света. 

Ясно е и още нещо: бързото обезвреждане на новия вирус евентуално няма да се окаже допустимо. По-скоро е допустимо SARS-CoV-2 да стане ендемичен, т.е. към този момент няма да приказваме за международна пандемия, а вирусът ще се появява още веднъж и още веднъж локално – по сходство на вируса на инфлуенцата през зимата, против който можем да се защитим с годишната имунизация против грип.

За науката неочакваната поява на мощно заразния вид Омикрон е доста забавна, защото не съставлява идващ стадий в развиването на досегашните разновидности, а поражда редом с Алфа, Бета, Гама и Делта.

Данните, с които учените разполагат досега, демонстрират, че това редом развиване може да е почнало още в средата на 2020-а година.

Откъде се взе Омикрон?  

Първото съмнение за възникването на новия вид е, че той се е появил неусетно в някаква популация, живееща изолирано, в която вирусът участва от дълго време. Т.е. мнозина са се били заразили и са се излекували, без това да е било записано.

Привърженик на тази доктрина е водещият немски вирусолог Кристиан Дростен от берлинската клиника „ Шарите ". „ Предполагам, че Омикрон не е зародил в ЮАР, където сега се организират доста изследвания за произхода на вируса, а някъде в южната част на Африка през зимата ", споделя Дростен пред Science Magazin: „ Там дълго време имаше доста болести, а за развиването на един подобен вирус е нужен голям постепенен напън. "

Ендрю Рамбо от университета в Единбург обаче не счита, че тази доктрина е безапелационна. Той не би могъл да си показа по какъв начин вирусът е могъл да остане дълготрайно време прикрит измежду група хора. „ Не съм сигурен, че фактически има място в света, което е толкоз изолирано, че този вирус е можел да бъде пренасян дълго време, без да се появи и другаде. "

Втората доктрина за произхода на Омикрон е, че той се е появил при хора с по-слаба имунна система - повлияна от други болести или лекарства. Това биха могли да бъдат пациенти, заболели от рак или СПИН, защото при хората с по-слаба имунна система тялото се бори по-дълго време против вируса. Той пък от своя страна разполага с повече време да развие разновидности, с цел да избегне имунния отговор.

Поддръжниците на тази доктрина се базират в тази връзка на една млада жена от Южна Африка с нелекувана болест с ХИВ-вирус, която в продължение на повече от шест месеца носила и болестта с Ковид-19. При нея и при други пациенти, при които инфекцията е траяла седмици или месеци, се следили тези разновидности, които били открити и при предизвикващите угриженост разновидности.

Вирусологът Дростен обаче показва, че против тази доктрина има и ясни контрааргументи: при тези хора са се развили разновидности, които убягват на имунната система, само че те са съпроводени от цяла поредност други промени, които понижават тяхната дарба да бъдат пренасяни от човек на човек. А Омикрон е еднопосочно по-заразен от другите известни разновидности на ковид.

Предаден на индивида от животно?  

Третата доктрина за произхода на Омикрон гласи, че той потегля от животно, пренесло болестта към хората. В изгода на тази доктрина приказва фактът, че в това време неведнъж е потвърдено, че и избрани животни са податливи на коронавирусите като SARS-CoV-2. Още една индикация в интерес на тази доктрина е събитието, че при животните вирусът е подложен на напълно различен постепенен напън, което би могло да изясни множеството нови и ненапълно неповторими разновидности при Омикрон.

 

Източник: Дойче веле

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР