Ученик от Пловдив изработи софтуер, който ни помага да разберем

...
Ученик от Пловдив изработи софтуер, който ни помага да разберем
Коментари Харесай

Ученик изобрети гривна, която показва дали сме болни

Ученик от Пловдив създаде програмен продукт, който ни оказва помощ да разберем дали сме инфектирани с грип, или Коронавирус. Изобретението му ни алармира би трябвало ли да посетим и доктор.

17-годишният Стоян Ганчев е от Карлово. Ученик е в 11 клас в Математическата гимназия. Изобретението му прилича гривна, която когато и да е следи и проучва някои от телесните параметри на индивида.

„ Следи равнището на О2 в кръвта, телесната температура и пулса. Ако има отклонения, то алармира посредством два светодиода. Това е едно устройство, което ненапълно прилича часовник. То има и два датчика - единият засича температурата, а другият телесната температура и равнището на О2 в кръвта. На база тези датчици имаме два модела за машинно образование. Единият от тях е за здравословното положение на индивида. Имаме три вероятни изхода - здрав, болен и сериозно болен. Вторият модел е за COVID-19 ", разясни Стоян.

Устройството дава опция незабавно да разберем дали сме заболели от грип, или сме се заразили с ковид. То обаче не може да слага диагнози. „ Тъй като ние не сме лекари, може да даваме рекомендации на хората, които го употребяват - дали е належащо да посетят доктор, или не. Това устройство може да бъде направено от всеки, защото е 3D принтирано. Цената му е към 50-60 лв., съпоставено с други сходни устройства, е извънредно на ниска цена ", добави ученикът.

За да може всеки самичък да го създаде в домашни условия, напълно скоро ученикът ще направи точните схеми на устройството и гратис ще ги качи в интернет. С това откритие той освен показа страната ни на международния конгрес в Мексико, само че и завоюва специфичната премия на годишния конкурс за техническо творчество в Горна Оряховица.

Следващата концепция на Стоян е програмен продукт, който може да е в помощ на водачите. „ Смятам да направя един модел, който засича унесеност. Това ще помогне на водачи, които постоянно заспиват зад кормилото и предизвикват произшествия. Но и при болести, които се разпознават с това, че карат индивида да заспива несъзнателно ", сподели той.

Стоян програмира с часове, само че всеки ден съумява да отдели и малко време за заниманието си - тренира академично гребане. Мечтае да следва в чужбина, само че вижда реализацията си в България.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР