Ученик от осми клас от Онтарио, Канада, помогна за разрешаването

...
Ученик от осми клас от Онтарио, Канада, помогна за разрешаването
Коментари Харесай

12-годишен възпроизведе „лъча на смъртта“ на Архимед

Ученик от осми клас от Онтарио, Канада, оказа помощ за разрешаването на дълготраен исторически спор, като потвърди, че по този начин нареченият „ лъч на гибелта “, планиран от древногръцкия ерудит Архимед, може в действителност да е работил. Древното оръжие е употребило слънчевите лъчи, с цел да изпепели противников кораби. Използвано е против римския флот и последствията били смъртоносни за врага, споделят някои историци. Но в действителност до момента не е известно дали комплицираното създание на военното инженерство е съществувало в действителност.

За да подкрепи разрешаването на вековния спор, 12-годишният Брендън Сенер построил умалена версия на бойното приспособление и в последна сметка стигнал до заключението, че концепцията работи и евентуално би могла да бъде употребена в борба. 
Твърди се, че истинският „ лъч на гибелта “ е бил употребен против нахлуващите римляни по време на обсадата на Сиракуза, траяла от 213 до 212 година пр.н.е. Докато военните кораби приближавали към града, който се намира на остров Сицилия, локалните бранители употребявали изобретенията на Архимед, с цел да държат врага на разстояние.
Сред чудесните машини, за които се приказва, че са били употребявани, е известният „ нокът на Архимед “, който сякаш е издигал римските кораби от водата, преди да ги пусне от огромна височина. Според източници от гръцкия историк Лукиан, Архимед също по този начин сложил огледала около залива на Сиракуза, с цел да концентрира слънчевите лъчи върху корабите на врага, до момента в който избухнат в пламъци.
Някои учени, измежду които и известният френски мъдрец Рене Декарт – отхвърлят тези митове като небивалица. Други се пробват да пресъздадат оръжието с изменчив триумф. През 2005 година обаче екип от Масачузетския софтуерен институт (MIT) открил, че дизайнерската система на Архимед може да възпламени транспортен съд единствено за 11 минути.
Ученикът Сенер се задоволил с настолна версия на античния лъч на гибелта, употребявайки серия от вдлъбнати огледала и LED настолни лампи. Той открил, че когато употребява рефлекторите за фокусиране на 50-ватов източник на топлота върху парче картон, температурата на задачата може да се увеличи с 2°C (3,6°F) с всяко в допълнение огледало, до общо три огледала.
Добавянето на четвърто огледало предизвиквало голям температурен скок от 8°C (14,4°F).Когато повторил опита благодарение на 100-ватова лампа, момчето открило, че „ смяната в температурата с всяко огледало е 4°C (7,2°F) до 3 огледала и спомагателни 10°C (18°F) с 4-то огледало. ”
„ Вярвам, че с задоволително мощен източник на топлота и голям брой по-големи огледала, фокусирани под съвършен ъгъл, изгарянето може да е допустимо “, написа младият създател на проучването.
Историческите описания на потреблението на „ лъча на гибелта “ на Архимед в антична Сиракуза са правдоподобни, само че не са открити археологически доказателства за съществуването му, също така, което е записано в книгите на античните философи.
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР