Учени съобщиха, че са идентифицирали най-стария надпис, в който се

...
Учени съобщиха, че са идентифицирали най-стария надпис, в който се
Коментари Харесай

Откриха най-стария надпис, в който се споменава бог Один

Учени оповестиха, че са разпознали най-стария надпис, в който се загатва висшият скандинавски господ Один върху част от златен диск, открит в западната част на Дания през 2020 година, заяви Българска телеграфна агенция.

Лисбет Имер, рунолог от Националния музей в Копенхаген, изясни, че надписът е първото съществено доказателство, че Один е бил уважаван още през пети век, или най-малко 150 години по-рано от споменаването, което се смяташе за най-старото до момента. Тогава господ Один е упоменат върху брошка, открита в Южна Германия, датираща от втората половина на шести век.

Дискът, открит в Дания, е част от находка, съдържаща към кг злато, в това число огромни медальони с размерите на чинийки и римски монети, завършени като бижута. Съкровищата са открити във Винделев, Централна Ютландия.

Експертите считат, че е било заровено преди 1500 години или с цел да бъде прикрито от враговете, или като знак на респект, с цел да бъдат успокоени боговете. Златното бижу е с надпис: " Той е индивидът на Один " и евентуално се е отнасял за незнаен крал или държател.

" Това е един от най-добре направените рунически надписи, които в миналото съм виждала ", споделя Имер. Руните са знаци, които ранните племена в Северна Европа са употребявали за писмена връзка.

Один е един от основните богове в скандинавската митология, като постоянно се свързва с войната, само че и с поезията.

Повече от 1000 антични полезности са открити в Северна Европа, настояват от Националния музей в Копенхаген, където е показана откритата през 2020 година находка.

Кристер Весхус, експерт по антични езици, споделя, че защото руническите надписи са необичайност, " всеки... е жизненоважен за това по какъв начин разбираме предишното ".

" Когато се появи надпис с такава дължина,... е необикновено ", изяснява още Весхус. " Това ни дава много забавна информация за религията в предишното, която също ни споделя за обществото в тези времена ".

В интервала на викингите - от 793 до 1066 година, скандинавците подхващат широкомащабни нападения, колонизации, завоевания и търговия в цяла Европа. Стигнали са и до Северна Америка.

Скандинавците почитали доста богове и всеки от тях имал разнообразни характерности, недостатъци и качества. На базата на разкази и рунически камъни станаха ясни детайлности, че техните богове са имали доста човешки черти и са можели да се държат като хора. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР