Учени от Университетите в Упсала, Швеция и Принстън и Тексас

...
Учени от Университетите в Упсала, Швеция и Принстън и Тексас
Коментари Харесай

Учени откриха птици, които еволюират в нов вид

Учени от Университетите в Упсала, Швеция и Принстън и Тексас A&M в Съединени американски щати оповестиха, че са разкрили и наблюдавали за пръв път еволюция на животни в нов тип, оповестява БиБиСи. Става дума за нов тип чинки от Галапагоските острови, който се основава сега посредством смесването на други два типа.

Светлинното замърсяване през нощта се усилва

Няколко безобидни създания като от пъкъла

Наблюденията на учените датират още от 1981 година Тогава те са разкрили на острова Дафне майор идването на мъжки образец от тип чинка, който не е локален. Мъжката птица си намерила локална половинка, като имали единствено един правоприемник. Въпреки това и до през днешния ден има роднини от тази първа двойка, като сега те са към 30.

"Това е много рисков случай на нещо, което през годините сме научили. Еволюцията като цяло може да се случи доста бързо ", разяснява Роджър Бътлин, който не е част от екипа на проучването.

Астероидът, умъртвил динозаврите, основал пагубна "зима "

Първите птици са се появили преди 120 млн. години

Оказва се, че новият тип има много разлики по отношение на останалите локални чинки. Разликите са толкоз доста, че представители на другите типове чинки не се развъждат между тях. Новите птици имат по-различен тип и разнообразни привички. Развоят на новия тип в огромна степен опонира на досегашните разбирания за еволюция.

Смяташе се, че представители на два разнообразни типа мъчно могат да имат потомство, което да оцелее. Новата птица обаче освен оцелява, само че в действителност е по-добре приспособена към изискванията. Тя е по-голяма и може да се храни с нови и разнообразни храни. Затова типът е получил името "Голямата птица ".

Откриха фосили от чудноват динозавър

Учените са създали и генетичен разбор на новата птица. Оказва се, че тя е затворена група. Останалите три локални типа женски чинки да вземем за пример даже не разпознават песните на мъжките от новия тип. Затова размножаването сред тях е съвсем невероятно и новият тип би трябвало на практика да се развъжда единствено сред свои представители. За да се случи това и новият тип да бъде обособен генетично и репродуктивно от другите са били нужни единствено две генерации.

"Ако не познавате историята на Дафне майор и пристигнете тук, ще сте уверени, че има четири разнообразни типа чинки на острова ", разяснява Лейф Андерсън, който е част от екипа направил генетичния разбор на птиците.

Откриха вкаменелости на бременно влечуго на 245 млн. години

Откритието демонстрира, че хибридизацията на типовете също може да довежда до основаването на нови типове, а освен разновидностите. Според Бътлин може да се окаже даже, че хибридизацията е по-ефективна от разновидността.

За в този момент учените нямат доказателства, че новият тип още веднъж ще се развъжда с някой от локалните типове. Те обаче чакат естественият асортимент да се окаже по-положителен за новия тип.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР