Учени от университета в Кардиф (Великобритания) и Масачузетския технологичен институт

...
Учени от университета в Кардиф (Великобритания) и Масачузетския технологичен институт
Коментари Харесай

Учените откриха признаци на живот на Венера

Учени от университета в Кардиф (Великобритания) и Масачузетския софтуерен институт (САЩ) са разкрили фосфин в атмосферата на Венера, който може да е от биологичен генезис, заяви източник, осведомен с проучването, пред РИА Новости.

„ Откритието е направено с телескопа „ Джеймс Кларк Максуел “ на Хаваите и с антената с огромни милиметрични талази в Атакама, Чили. Концентрацията на фосфиновите частици е била 20 на милиард “, изясни той.

Фосфинът е прозрачен, мощно отровен газ. На Земята се създава от анаеробни микроорганизми, които не се нуждаят от О2. През 2019 година търсенето на фосфин в атмосферите на екзопланети (планети към други звезди) беше препоръчано като маркер за вероятен живот върху тях, предава "Фокус ".

В същото време, отбелязва източникът, откриването на фосфин не значи автоматизирано разкриване на живот на Венера, защото газът може да се образува вследствие на незнайни естествени процеси. В същото време учените към момента не са съумели да намерят способи за небиологичен генезис на газа, сподели източникът на организацията.

Той добави, че информацията за откритието ще бъде оповестена по време на онлайн конференция, след която обявата ще се появи в Nature.

Това не е първото съмнение, че на Венера има живот. През януари 2012 година в научното списание Astronomical Bulletin основен откривател в Института за галактически проучвания на Руската академия на науките Леонид Ксанфомалити разгласява публикация за разбор на изображения от руския модул за кацане на станция Венера-13. Върху тях той откри няколко обекта, които смяташе за живи насекомоподобни същества. Повечето сътрудници обаче бяха скептични.

Сега Русия и Съединени американски щати обмислят опцията за основаване на галактически транспортен съд Venera-D за кацане на Венера, който с изключение на всичко друго би трябвало да изследва както повърхността, по този начин и благодарение на преносим балон, атмосферата на планетата за признаци на живот.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР