Учени от университета на Мериленд установиха, че за няколко месеца

...
Учени от университета на Мериленд установиха, че за няколко месеца
Коментари Харесай

Специалисти наблюдаваха необясним космически феномен

Учени от университета на Мериленд откриха, че за няколко месеца 6 спокойни галактики са се трансформирали в квазари - мощни източници на блестящо излъчване, които съдъжат интензивно ядро, заяви Сайънс алърт. Става въпрос за 6 галактики вид LINER, т.е. в ядрата им има емисионна област с ниска йонизация.

Галактиките вид LINER съставляват към една трета от всички галактики. По-ярки са от галактиките със спящи свръхмасивни черни дупки, само че отстъпват на сйфертовите галактики с дейни ядра. Превърналите се в квазари галактики вид LINER станали едни от най-ярките обекти във Вселената.

Яркото лъчение е обвързвано с акреционния диск към свърхмасивната черна дупка, в която силите на търкане сред праха и газа създава топлота и светлина. Неизвестен обаче е източникът на лъчение в галактиките вид LINER.

Внезапното преобразяване в квазар навежда на мисълта, че е открит нов вид интензивно галактично ядро. По-рано се предполагаше, че сходна промяна би трябвало да отнеме хиляди години. Нещата се усложняват, защото в нито една от 6-те галактики не се следи звездообразуване. Засега е незнайна повода за въпросната промяна.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР