Учени използваха изкуствен интелект, за да открият нов антибиотик, който

...
Учени използваха изкуствен интелект, за да открият нов антибиотик, който
Коментари Харесай

Изкуствен интелект откри антибиотик, който може да убие супербактерии

Учени използваха изкуствен интелект, с цел да открият нов антибиотик, който може да убие тип супербактерии, написа Би Би Си. ИИ е спомогнал за свиване на листата с хиляди евентуални химикали, които да бъдат тествани в лаборатория.

При тестването е открит нов пробен антибиотик, назова абауцин, само че той би трябвало да бъде тестван дълготрайно преди да се приложи върху хора.

Антибиотиците са единственото оръжие, което имаме против бактериите. В същото време през последните десетилетия бактериите привикват към химикалите, с които ги третираме и развиват устойчивост към тях. Изчислено е, че повече от 1 млн. души умират годишно от инфекции, свързани с антибиотична устойчивост.

Учените са се съсредоточили върху съответен тип бактерии - асинетобактер баумани, която е виновна за заразяване на открити рани и причиняване на пневмония. Този тип беше разгласен за сериозна опасност от Световната здравна организация.

Асинетобактер баумани съумява да избегне множеството антибиотици много сполучливо и е водещ проблем в лечебни заведения и старешки домове, защото може да оцелява дълго време върху повърхности и медицински произведения.

За да открият новия антибиотик, учените първо трябвало да го упражняват. Те употребявали иснформация за хиляди медикаменти, където точната химична стриктура е ясна на учените и ръчно ги тествали върху асинобактер баумани, с цел да видят кой от тях може да го забави или убие.

По-късно тази информация е захранена в ИИ, с цел да може да изучи всички химични свойства на медикаментите, които могат да нападат бактерията.

След това ИИ е закачен за лист с 6680 химични съставки, чиято успеваемост не е била ясна до този миг. Най-потресаващото - на изкуственият разсъдък е лишило едвам час и половина, с цел да сформира лист.

Учените тестват 240-те медикаменти в лабораторни условия и откриват измежду тях 9 евентуални типа антибиотици. Един от тях е извънредно ефикасният абауцин. Според опитите той може да лекува инфектирани рани, както и да убива бактерията в проби от пациенти.

Според медиците създаването на антибиотиците, открити от ИИ, може да стигнат до аптеките през 2030 година, написа bTV.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР