Учебниците по Религия (неконфесионално обучение) за V и VI клас

...
Учебниците по Религия (неконфесионално обучение) за V и VI клас
Коментари Харесай

Учебниците по Религия за V и VI клас са одобрени от министъра на образованието и науката

Учебниците по Религия (неконфесионално обучение) за V и VI клас са публично утвърдени със заповед от министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков. Двата нови учебника са включени в листата с познавателни книжки, учебници и образователни пособия на Министерството на образованието и науката (МОН), които могат да се популяризират и употребяват в българските учебни заведения. Издател е Българско библейско сдружение.

В учебниците са създадени заложените от програмата на МОН тематики за история на религиите в V клас и за храмова просвета в VI клас, като са прегледани четири международни религии - юдаизъм,  християнство, ислям и будизъм.

В V клас учениците ще придобият по-цялостна картина за произхода, правилата и личностите, формирали всяка от тези религии. Включени са текстове и истории от Библията, Корана, Танах и мъдри мисли от Буда.

Учениците от VI клас ще се срещнат с архитектурата на храмовете. Целта е освен да „ посетят “ разнообразни по тип религиозни здания, а да вникнат в същността и символиката на храма и на осъществяваните в него ритуали на уважение.

В авторските екипи вземат участие висококвалифицирани педагози, богослови, писатели, художници, редактори и дизайнери. Учебните комплекти включват учебник, образователна тетрадка и книга за учителя. В множеството уроци са добавени QR кодове, които дават опция да се разширят знанията на учениците посредством увлекателно аудиовизуално наличие.



По същата стратегия (неконфесионално обучение) към този момент от няколко години се преподава в учебните заведения по утвърдените от МОН учебници за начален курс (I-IV клас). В тях акцентът е върху построяването на добър темперамент и добродетели у децата. Не е инцидентно, че подзаглавието им е Благонравие.

Специални благодарности за предоставените фотоси при поясняване на уроците са отправени към Негово Светейшество Неофит, Патриарх Български и Митрополит Софийски, и екипа на Софийска света митрополия; Обединени евангелски църкви; Курилски манастир „ Св. Йоан Рилски “; Регионален исторически музей – София; Варненска и Великопреславска света митрополия; Ромил Георгиев, духовник в храм „ Свети Великомъченик Димитър Солунски “, гр. Айтос.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР