Турция отбелязва днес официален празник - Деня на победата, който

...
Турция отбелязва днес официален празник - Деня на победата, който
Коментари Харесай

Турция отбелязва за 97-и път националния си празник

Турция отбелязва през днешния ден формален празник - Деня на успеха, който е и професионален празник на турската войска.

В исторически проект на тази дата през 1922 година турската войска, предвождана от Мустафа Кемал Ататюрк, извоюва решаваща победа против гръцките войски при Думлупънар в националноосвободителната битка, почнала на 15 май 1919 година против окупацията на Анадола от империалистическите сили. В турската история събитието се назовава Голямата атака.

Победата на турската войска приготвя почвата за траялите 9 месеца договаряния, които приключват с подписването на Лозанския кротичък контракт през юли 1923 година

Лозанският контракт съставлява юридическата аргументация на оповестената от Ататюрк на 29 октомври 1923 година световна, обърната към полезностите на Запада Република Турция.

С военни паради и разнообразни начинания, които се организират в Истанбул и в другите градове на страната, през днешния ден се отбелязва 97-ата годишнина от успеха при Думлупънар.

Както всяка година, на този ден милиони турци украсиха балконите и прозорците си с турското национално знаме, с плакати с лика на Ататюрк. Милиони турци се стекоха в Мавзолея гробница на Ататюрк в Анкара.

Особено дейни са самодейностите за честванията на Деня на успеха в общините на главната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП), която се смята за правоприемник на правилата на Ататюрк.

Ръководствата на редица огромни общини отпред с мегаполисите Истанбул, Анкара и други бяха извоювани от НРП на последните локални избори. Тази година общините се ангажираха доста интензивно с отбелязването на празника - проведени са митинги, концерти, увеселения.

По обяд се състоя обичайното поклонение с поднасяне на венци в Мавзолея гробница на Ататюрк в Анкара отпред с президента Реджеп Тайип Ердоган и с присъединяване на водачите на политическите сили.

В посланието, което огласи по случай 97-ия Ден на успеха, турският президент уточни, че турският народ, както в предишното, по този начин и в този момент, е подготвен да покаже същата жертвоготовност и храброст в името на бъдещето и независимостта на страната си.

В същото обръщение Ердоган подчертава върху споровете в Северна Сирия, Ирак и Източното Средиземноморие.

"Решени сме да унищожим всички клопки, заложени против нашата страна в региона на Северна Сирия, Ирак и Източното Средиземноморие. Категорично няма да позволим да бъдат ограбвани правата на кипърските турци ", посочи турският държавен глава.

Послания по случай Деня на успеха огласиха и другите политически водачи.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР