Турция, която поддържа добри отношения и с Русия, и с

...
Турция, която поддържа добри отношения и с Русия, и с
Коментари Харесай

Аферим, комшу! Турция помирява Русия и Украйна

Турция, която поддържа положителни връзки и с Русия, и с Украйна, се открои като основен медиатор в търсенето на спокойно решение на спора. Анкара изрично съобщи, че не може да се откаже нито от Русия, нито от Украйна, с които поддържа стратегически стопански връзки. Същевременно тя акцентира, че казусът сред Русия и Украйна би трябвало да се реши посредством дипломация и акцентира удобната си за ходатайство позиция на страна, която може да беседва и с Москва, и с Киев.

Турция следва уравновесена и неутрална позиция по отношение на спора, като турският президент Реджеп Тайип Ердоган и турските виновни представители са деликатни в изказванията си, стараейки се да запазят доверието и на двете страни.

Анкара осъди съветското навлизане в Украйна, определяйки го като неприемливо, само че не се причисли към глобите на Запада против Москва. Турският президентски представител Ибрахим Калън повтори през вчерашния ден в изявление за телевизия СиЕнЕн, че Турция не обмисля да наложи наказания на Москва, като посочи, че Анкара желае да държи отворен каналът за връзка и не желае стопанската система й да бъде наранена.

В изявление пред парламентарната група на ръководещата Партия на справедливостта и развиването в сряда Ердоган подлага на критика метода на западните страни за споразумяване на рецесията, като съобщи, че те само дават доста препоръки, и ги упрекна, че са изоставили Украйна.

“Не одобряваме както изоставянето на Украйна, по този начин и практиките, наподобяващи лов на вещици по отношение на съветския народ, съветската литература, студенти, хора на изкуството. Тези фашистки практики хвърлят сянка върху законната битка на украинския народ “, уточни президентът.



Турският външен министър Мевлют Чавушоглу с съветския си сътрудник Сергей Лавров в Анталия

Конкретен резултат от подхванатите от Анкара дейни дипломатически старания за реализиране на спокойно решение на спора в Украйна бе състоялата се през вчерашния ден тристранна среща в Анталия на външните министри на Русия, Украйна и Турция. До срещата се стигна след интензивна телефонна дипломация на Анкара – диалози на Ердоган с украинския му сътрудник Володимир Зеленски и с съветския президент Владимир Путин, както и диалози на турския външен министър Мевлют Чавушоглу с сътрудниците му от Украйна и Русия – Дмитро Кулеба и Сергей Лавров.

На конференция след диалозите през вчерашния ден Чавушоглу съобщи, че и двете страни са желали срещата да се организира в Турция и по тяхно предпочитание Анкара е поела ролята да спомага за разговора. Продължилата час и половина среща сред Лавров и Кулеба, на която участва и Чавушоглу, бе първата среща на високо ниво сред представители на Русия и Украйна от началото на войната и първата среща сред двамата външни министри отдавна насам.



Чавушоглу беседва с украинския външен министър Дмитро Кулеба в Анталия

Под заглавия „ Първа стъпка за мир “ (в. “Сабах “) „ Важно начало в Анталия “ (в. “Йени шафак “), „ Важно начало “ (в. “Миллиет “), „ Враждуващите страни на една маса “ (в. “Акшам “), „ Постигане на единодушие, че „ решението е на масата “ (в. “Карар “) и други, водещите турски вестници открояват смисъла на срещата като начало в дипломатическите старания за реализиране на мир.

„ На историческата среща на външните министри на Русия и Украйна в Анталия не бе контрактувано помирение, само че бе направена доста значима първа стъпка “, отбелязва в. “Хюриет “ и акцентира, че срещата е отправила обръщение за „ продължение на договарянията за мир “. „ На историческата среща под егидата на Турция Русия и Украйна реализираха единодушие за продължение на договарянията “, написа в. “Сабах “ и прибавя, че страните са дали сигнал за допустима среща сред Путин и Зеленски.

Изданията цитират Чавушоглу, който съобщи, че по време на диалозите е станало дума за образуване на среща на равнище водачи и посочи, че украинската страна е показала, че Зеленски е подготвен за това, а Лавров е споделил, че Путин не е срещу сходна среща. Вестниците означават също, че Кулеба е благодарил особено на Чавушоглу за организирането на срещата и е показал, че е подготвен още веднъж да взе участие в среща в подобен формат.



Вестниците обръщат внимание на изказването на Лавров, че „ няма нищо, което да размени договарянията “ и на заявката му, че съветската страна поддържа „ всяка самодейност, ориентирана към решение “. „ Ястребът “ Лавров смекчи изявленията си, върна се към дипломация, отбелязва по този мотив в. “Карар “.

„ От срещата на върха в Анталия не излезе мечтаното от целия свят решение за помирение, само че това, че и двете страни се сплотиха в метода, че дипломацията е единственият излаз, ускори вярата за мир “, написа още в. “Карар “. Вестниците цитират и уверението на Чавушоглу в Туитър след срещата, че Анкара ще продължи с напъните за дипломация сред Русия и Украйна.



Вестник „ Сабах “ показва също, че в телефонен диалог с американския президент Джо Байдън през вчерашния ден Ердоган е определил организирането на срещата в Анталия като „ победа на дипломацията “, а Байдън е декларирал, че е доста удовлетворен от дипломатическите начинания на Турция.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу е показал пред анализатора от в. “Хюриет “ Абдулкадир Селви преди срещата в Анталия, че тя е значима основа, която да даде опция за предприемане на по-сериозни стъпки отсега нататък. „ Същинската ни цел е да осигурим среща на тримата водачи. Да осигурим тристранна среща на нашия президент с Путин и Зеленски “, е декларирал Чавушоглу, давайки сигнал за идната цел в дипломатическите старания на Анкара.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР