Турското кафе, което е известно и като кафе на джезве,

...
Турското кафе, което е известно и като кафе на джезве,
Коментари Харесай

Златни правила за приготвяне на турско кафе

Турското кафе, което е известно и като кафе на кафениче, в действителност символизира технология на подготвяне на кафе, което се е трансформирала в емблематична. Приготвя се в специфичен кафеник от сварени фини кафени зърна и постоянно се прибавя захар. Сервира се с наслойка на дъното, по която даже гадателки се пробват да предскажат бъдещето.

Интересен факт е, че турското кафе е известно с разнообразни наименования в обособените страни - арабско, гръцко, арменско. Популярна напитка е в страните от Близкия Изток, Кавказ, Северна Африка и на Балканите. Културата за пиянство на кафе по кафенетата стартира точно в Османската империя и няма нищо учудващо, че в тези елементи по света това е главният метод за пиянство на кофеиновата напитка.

Преди да пристъпим към златните правила за подготвяне на турско кафе, би трябвало да наблегнем на нужните съдове и принадлежности, които са нужни. На първо място ви е нужен кафеник или по-известен като кафениче, лъжичка и несъмнено - котлон. Лъжичката е нужна с цел да си отмерим нужното количество кафе и захар. Съставките на напитката са ситно смляно кафе, само че от време на време към него се прибавят ароматни добавки като кардамон. Необходими са студена вода и захар.

Джезвето, в което се подготвя кафето, обичайно се създава от мед и има дървена ръкохватка. Размерът на джезвето, което ще си изберем, зависи най-много от това какъв брой броя кафета желаеме да създадем. От размера зависи и доста значим съставен елемент на турското кафе - скъпият каймак.

 Черно Кафе

Ароматното турско кафе Мокка можете да приготвите и в домашни условия, спазвайки следните няколко „ златни ” правила. Най-често за 1 чаша пиво са нужни една цялостна чаена лъжичка тънко смляно кафе и захар (по желание). Турското кафе се подготвя по следните два метода:

1. В кафениче. След като водата заври, в нея се поставят кафето и захарта. Щом заври, кафето се подвига от огъня, а по-късно се оставя още веднъж за заври. За да стане готово, нормално кафето би трябвало да кипне три пъти.

2. Кафето и захарта се сместват в кафеника (кафеварка), заливат се със студена вода и се оставят по този начин няколко минути. През това време става извличането на ароматните и вкусовите субстанции.

След това кафеварката се поставя на слаб огън. Така кафето завира постепенно и се образува прекрасен каймак. След първото кипване кафето се отдръпва от огъня и още веднъж се оставя да заври. Тези, които обичат кафето без каймак, след отдръпването на кафеварката от огъня би трябвало да поръсят кафето с няколко капки студена вода.

При сервирането на готовото кафе също би трябвало да се съблюдават някои съществени тънкости. Върху табличка се слага кафеничето с готовото кафе, чашките (филджаните) върху дребни чинийки и чаши със студена вода.

Водата е наложителна добавка към мощното турско кафе. Смята се, че когато се пийне глътка вода, след което се отпие от кафето, гърлото се пречиства от всички други усети и по този метод може да се наслаждения напълно на ароматната и мощна напитка.

Прието е гостът самичък да си налива кафето. При поднасянето на кафето, постоянно за стартира от най-стария човек в символ на почитание и респект. Пие се постепенно на глътки. Традицията повелява турското кафе да се сервира в компания на нещо сладко - дребен бонбон или някакъв характерен ориенталски десерт.

Понякога турското кафе се сервира и след вечеря, съпроводено от дребен аперитив. Локумът е съвсем наложителна част от традицията в поднасянето на ароматното турско кафе.

Обикновено се употребяват медни кафеничета, които би трябвало да бъдат добре излъскани.

Предлагаме ви още една не изключително известна, само че извънредно здравословна рецепта, в която към ароматното кафе се прибавя жълтък от яйце.

Турско кафе с жълтък

Турското кафе се подготвя по към този момент описания метод. Към една чашка кафе се прибавя по ½ жълтък, разрушен на пяна. Приятното и ободрително кафе може да се сервира и заледено. Питието има забележителна хранителна стойност.

Обърнете внимание, че турското кафе е по-силно от елементарното кафе. Ако сте привикнали да пиете по няколко чаши кафе дневно, бъдете деликатни. Изберете ли ароматното турско кафе, най-добре се ограничете до една чаша, с цел да нямате по-късно недоволства и дискомфорт.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР