Турският президент Реджеп Тайип Ердоган проведе разговори днес с лидерите,

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган проведе разговори днес с лидерите,
Коментари Харесай

Ердоган и Путин се срещат, за да обсъдят износа на зърно от ...

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган организира диалози през днешния ден с водачите, присъстващи на срещата на върха на Шанхайската организация за съдействие в Самарканд, Узбекистан.

 Анадолска организация

Той беседва с съветския си сътрудник Владимир Путин, иранския сътрудник Ебрахим Раиси, азербайджанския сътрудник Илхам Алиев, таджикския сътрудник Емомали Рахмон, беларуския сътрудник Александър Лукашенко и други водачи присъстващи на срещата.

Ердоган се срещна през днешния ден и с президента на Китай Си Дзинпин в коридорите на срещата за районна сигурност. Предвидено е той да организира обособена повторна среща с Путин през днешния ден по-късно. 

Путин и Ердоган възнамеряват да " оценят успеваемостта " на договорката, съгласно която износът на пшеница от Украйна през Черно море се възобновява, сподели представителят на Кремъл Дмитрий Песков, съгласно ИТАР-ТАСС.

Русия също би трябвало да може да стартира експорт на зърно, както прави Украйна от пристанищата си посредством договорка, сподели Ердоган на 8 септември, отбелязвайки, че ще разиска този въпрос с съветския водач в Самарканд.

Путин не утвърждава доставката на зърно за страните, които постановат наказания на Русия поради войната в Украйна, сподели Ердоган, като акцентира, че Турция също желае да спомага в доставката на съветско зърно, с цел да могат тези артикули да бъдат доставени на бедните страни.

 Анадолска организация

Русия и Украйна подписаха меморандум за съгласие с Организация на обединените нации и Турция на 22 юли за обновяване на износа на зърно от Украйна, главен експортьор на зърно, с цел да се избегне хранителна рецесия в света. Операцията стартира на 1 август след разполагането на украински и съветски чиновници в Съвместния координационен център (СКЦ), дружно с турските управляващи и управляващите на Организация на обединените нации.

Сделката, подписана сред Русия и Украйна, ще бъде годна 120 дни и може да бъде възобновена, в случай че страните не се опълчват на нейното удължение. Украйна възнамерява да изнесе към 25 милиона тона зърно за света до края на тази година.

Русия също се надява да изнася своите храни и торове за света при избрани гаранции, предоставени от Организация на обединените нации. 

„ Продуктите, които ще се изнасят от Русия, не са включени в глобите. “, сподели външният министър Мевлют Чавушоглу пред кореспонденти на 15 септември.

„ Аз се свързах с държавния секретар на Съединени американски щати Антони Блинкен и генералния секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш по телефона “, добави той.

Американската администрация направи изказване, дружно с генералния секретар на Организация на обединените нации, само че макар тези изказвания има спедиторски и транспортни компании, които се двоумят да транспортират съветско зърно, сподели Чавушоглу.

„ Вече изчистихме всички спънки. Така че сега Русия също може да изнася своите артикули “, добави той.

Днес след срещата си с Путин, президента Ердоган ще отпътува деректно за Съединени американски щати, където ще дискутира износа на съветско зърно и торове.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР