Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че планира да поеме

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че планира да поеме
Коментари Харесай

Eрдоган смята да вземе икономиката на ръчно управление

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган разгласи, че възнамерява да поеме по-голям надзор над стопанската система след президентските избори през юни, а централната банка ще би трябвало да вземе поради желанията му и да работи по съответния метод.

Коментарите му " помогнаха " на турската лира да се срине до рекордно ниско равнище от 4.3990 по отношение на $, което усили тазгодишните й загуби до над 13%.

В изявление за Bloomberg TV, излъчено през днешния ден, Ердоган сподели, че централната банка е самостоятелна, само че не може да си разреши да пренебрегва сигнали от ръководителя на изпълнителната власт след завършването на прехода към президентска система на ръководство.

" Ще поема отговорност като неоспорим началник на изпълнителната власт във връзка с стъпките, които би трябвало да се подхващат и решенията по тези въпроси ", сподели той в изявлението, направено по време на визитата му във Англия.

На 24 юни в Турция ще се състоят президентски и парламентарни избори, а социологическите изследвания демонстрират, че Ердоган е най-силният претендент да завоюва президентския избор. Турците упорито поддържаха прекосяването към президентско ръководство на референдум предходната година. Тази смяна би трябвало да влезе в действие след изборите през юни.

Ердоган сподели, че в последна сметка жителите ще държат президента виновен за всички проблеми, произлизащи от паричната политика.

" Те ще държат президента виновен. Затова би трябвало да позволим на президента да бъде ефикасен във връзка с паричната политика. Това може да накара някои да се почувстват неловко. Но би трябвало да го създадем. Защото тези, които ръководят страната, са виновни пред жителите ", добави той.

В изявлението той посочи, че високите лихвени проценти предизвикват инфлация. " Лихвата е повода и инфлацията е резултатът. Колкото по-нисък е лихвеният %, толкоз по-ниска ще бъде инфлацията ", сподели той.

През 2023 година Турция би трябвало да празнува 100 години като република. /clubz.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР