Турската лира поскъпна рязко в началото на търговията в понеделник

...
Турската лира поскъпна рязко в началото на търговията в понеделник
Коментари Харесай

Победата на Ердоган доведе до поскъпване на турската лира

Турската лира нарастна внезапно при започване на търговията в понеделник след успеха на Реджеп Ердоган в президентската конкуренция и на неговата партия в парламентарните избори, извършени в неделя.

Поскъпването на лирата е реалност, защото успеха на досегашния и предстоящ президент Ердоган се пояснява от участниците на финансовите пазари като знак за политическа непоклатимост в Турция след месеци на терзания преди самите избори, оповестява БНР. Редица анализатори и икономисти обаче допускат, че възходът на турската лира може да се окаже стеснен и временен предвид на опасения по отношение на бъдещата посока на водената от новия-стар президент икономическа политика.

Реджеп Ердоган излезе победител в едно от най-големите изборни предизвикателство през последните 15 години , получавайки широкообхватни управнически пълномощия най-малко до 2023-а година. Той получи към 52,5% от вота на турските гласоподаватели, до момента в който неговата Партия на справедливостта и развиването завоюва 42,5% от парламентарни избор. В същото време досегашни му съдружници от Партията на националистическото деяние завоюваха към 11%, което значи, че двете организации ще не престават да имат болшинство в Народното събрание на страната.

Инвеститорите приветстваха вероятността за постоянни връзки сред президента и новия турски парламент, макар че остават в действие опасенията от преди изборите за вероятно въздействие на Ердоган върху паричната и лихвена политика на Турската централна банка.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР