ЦПЛР-Общински детски комплекс, хорова школа Стефка Благоева и НУМТИ Добрин

...
ЦПЛР-Общински детски комплекс, хорова школа Стефка Благоева и НУМТИ Добрин
Коментари Харесай

Призив от Пловдив: Елате да видите как пеят момчета от 6 до 56 години!

ЦПЛР-Общински детски комплекс, хорова школа " Стефка Благоева " и НУМТИ " Добрин Петков " Пловдив канят пловдивчани и посетители на града на концерт по случай 80 години от рождението на Стефка Благоева - създател и диригент на Хора на пловдивските момчета и младежи. Концертът ще се състои през днешния ден от 18 часа в Аулата на НУМТИ " Добрин Петков “. Участват всички състави  на хорова школа " Стефка Благоева “, специфичен посетител ще е  Весела Дякова Ван Авермаг - орган. Водещ - Мишо Гръблев.  

Стефка Благоева е родена в София на 22.09.1938 година в семейство на потомствени музиканти. През 1961 година приключва Българската държавна консерватория и по-късно специализира при проф. Столигрош в Познан-Полша, откъдето идва и концепцията й за основаването на момчешки хор, традиция която липсва в нашата страна.

На 26.11.1975 година основава Хора на пловдивските момчета. С твърдоглав труд и безрезервност за малко време тя печели любовта и доверието на дребните хористи и осъществя запаметяващи се креативен изяви у нас и в чужбина.

Ден след ден през годините тя работи със стотици деца, открива гения им, демонстрира им света и той приветства Пловдивските славеи. За Стефка Благоева Хорът на пловдивските момчета е не просто специалност, а житейска задача и орис. Доказателство за това са нейната неуморима креативна сила, новаторският, несравним и вълнуващ дух и редицата от триумфи.

Многобройни са сполучливите участия на Хора на пловдивските момчета под нейното професионално и вещо управление в влиятелни фестивали и състезания, както и концертни турнета в редица страни на Европа - Полша, Чехия, Германия, Австрия, Италия, Франция, Испания, Португалия, Швеция, Естония, Русия, Украйна, Македония, Гърция, Хърватска и доста други. 

За своя висок професионализъм и изключителни креативен достижения в развиването и популяризирането на хоровото изкуство, Стефка Благоева е притежател на голям брой самостоятелни оценки и награди, сред които – " Плакет на Комитета за просвета “, Медал на Министерството на културата на Белгия, Почетен знак и значка на гр.Пловдив и медал " Кирил и Методий " първа степен. 

Днес Хорът носи името на своята създателка - Стефка Благоева, която е удостоена посмъртно със званието " Почетен жител на Пловдив ". " Елате да видите по какъв начин пеят момчета от 6 до 56 години! За нея, огромната и обичана наша Стефка! “ приканват хористите от няколко генерации, които ще вземат участие в концерта. Входът е свободен за публиката!
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР