Циклонът "Филип" вече е над България. За днес е в

...
Циклонът "Филип" вече е над България. За днес е в
Коментари Харесай

Опасно време, улиците на Перник наводнени, следят язовирите

Циклонът "Филип " към този момент е над България. За през днешния ден е в действие оранжев и жълт код за мощни превалявания и плевел вятр в 19 области, а със снеготопенето се ускорява заплахата за наводнения.

Опасно мощни дъждове ни чакат и през уикенда. Валежите през днешния ден ще са най-силни в Западна и Централна България. В Източна България пък ще има извънредно мощни ветрове, които на моменти ще доближават до 80 километра в час. В неделя през нощта се чака и сняг.

Към момента най-вече дъжд се е изсипал в кърджалийската община Кирково - 56 л/кв.м, в Берковица - 37 литра, в Чипровци - 35 л/кв.м. Най-силен е вятърът по Черноморието и планините с 90 км/ч.

Силен дъжд вали в Перник.

Наводнени са улиците към Трета поликлиника в града.

Кметът на Перник издаде заповед за непрекъснато наблюдаване на рисковите обекти на територията на общината по отношение на неприятните метеорологични условия.

Ще се наблюдават трите язовира общинска благосъстоятелност, както и рискови точки в коритата на реките. Уведомени са всички кметове на население места да бъдат бдителни, с цел да не се стига до неприятни произшествия.

Засега няма данни за затворени пътни сектори, откъснати обитаеми места, наводнения и повреди.

От четвъртък започнаха инспекции на язовирите в страната.

Според специалистите, които наблюдават равнището на водата, положението на язовир „ Кринец” над Банско не заплашва жителите.

Следят се непрекъснато равнищата на язовирите и в областите Враца, Пловдив и Благоевград, сподели за NOVA контрольор Иван Маринков от Държавната организация за метрологичен и механически контрол. В региона от нощес работи спешен щаб и към този момент няма данни за рискови уреди, добави той.

Военнослужещите са в цялостна подготвеност да се притекат в помощ на популацията поради прогнозите за предстоящи наводнения в разнообразни области в страната.



Нивото на реката, която минава през Берковица,

се е повишило доста. Заради падналите дъждове - близо 40 литра на квадратен метър, и топенето на снега, коритото й стартира да се цялостни внезапно още в четвъртък вечерта.

Ако равнището се увеличи единствено още метър, реката ще прелее.

Дежурни екипи на общината непрекъснато следят сериозните точки.

През почивните дни ще се задържи дъждовно,

значителни превалявания ще има в Южна и Централна България.

В събота температурите ще са сред 5° и 10°. По-високи ще са в Източна България, където ще продължи да духа сдържан южен вятър и оптималните там ще са сред 12° и 15°.

В неделя остава облачно и дъждовно. Температурите ще са в необятни граници: минималните – от 2°-5° в северозападната част от страната до 8°-12° в Югоизточна България; оптимални – от 6°-8° в Северозападна до 14°-18° в Югоизточна България и крайните югозападни региони. В югоизточните региони ще продължи да духа сдържан южен вятър, до момента в който в доста региони от Дунавската низина вятърът краткотрайно ще се ориентира от изток-североизток.

В неделя късно

денем ще стартира да нахлува леден въздух и през нощта против понеделник дъждът в Северозападните региони ще премине в сняг.

В понеделник поради

леден вятър захлаждането ще продължи, само че към този момент ще бъде съвсем без превалявания.

Във вторник и сряда остава прохладно и студено, само че единствено на обособени места е допустимо да превали слаб сняг.

През първото десетдневие на месеца ще има повече дъжд и облаци. Към 4-5 декември от север ще нахлуе леден въздух и дъждът ще премине в сняг, само че преваляванията бързо ще спрат.

През второто десетдневие на декември времето ще остане динамично. Около 12-13-и още веднъж се чакат обилни превалявания, най-вече от сняг. Ще има ново намаляване на температурите.

През третото десетдневие , когато са и коледните и новогодишни празници, ще има релативно покачване на температурите към 25 декември. Не са изключени валежи от сняг.

Вижте подробна прогноза за времето в Sinoptik.bg

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР